Hedersförtryck debatterades i Skövde – S-ledamot bar slöja

publicerad 17 juni 2020
- av Per Nordin

Sverigedemokraterna i Skövde driver just nu en motion för att införa slöjförbud i kommunens för- och grundskolor. När frågan debatterades i kommunfullmäktige bar den socialdemokratiska andra vice ordförande själv slöja i protest.

I slutet av april fick SD nej av Skövdes barn- och utbildningsnämnd på sin motion att förbjuda slöja i för- och grundskolor. Enligt SD är förbudet en nödvändig åtgärd för att komma åt problemen med hedersförtryck och religiöst tvång. Nämnden motiverar sitt nej med att en begränsning av fri- och rättigheterna kräver stöd i lag och att rätten att bära religiös klädsel är skyddad genom regeringsformen, Europakonventionen samt diskrimineringslagen.

Under måndagen debatterades frågan även i kommunfullmäktige och även där avslogs motionen.

Vi accepterar inte slöja på små barn för det är ett uttryck för hedersförtryck, sa Alva Orrenvade (SD).

Inför debatten tog kommunfullmäktiges andra vice ordförande socialdemokraten Monica Green själv på sig slöja.

Tidigare har Green varit ordförande för organisationen UN Women, FN:s enhet för kvinnors rättigheter och egenmakt, i Sverige. 2010 blev hon också uppmärksammad för att vilja legalisera incest.

Socialdemokraternas väljarstöd har efterhand kommit att domineras allt mer av migranter och partiet har följaktligen också allt tydligare kommit att profilera sig som ett parti som i första hand representerar sådana grupper. Förra veckan rapporterade Nya Dagbladet om att socialdemokraterna gett grönt ljus till en jättemoské i Karlstad.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!