Hård kritik mot hycklande mediebevakning av kriget i Ukraina

Kriget i Ukraina

publicerad 21 oktober 2022
- av Isac Boman
Ryssland beskylldes snabbt för attackerna mot kärnkraftverket Zaporizjzja och Nord Stream.

Den kommunistiska tidningen Proletären konstaterar att svensk massmedias bevakning av kriget i Ukraina är både hysterisk och hycklande – och att Ryssland helt ologiskt och slentrianmässigt beskylls för attacker och dåd som det är helt uppenbart att de inte har begått.

Tidningen lyfter fram hur svenska medier, när kärnkraftverket i Zaporizjzja besköts, genast lyfte fram ”experter” som minsann konstaterade att det måste vara Ryssland som är ansvariga för attacken – trots att kärnkraftverket redan var under rysk kontroll vid tidpunkten.

Enligt en av de största mediefavoriterna, den överexponerade överstelöjtnant Joakim Paasikivi, helt enkelt på grund av att han inte kan tänka sig att den ukrainska militären skulle bete sig på det viset.

Trots att han just berättat att det är ryssarna som kontrollerar området, efter att de tidigt under invasionen intog anläggningarna, och sedan har använt dem bland annat för att förvara sina fordon. Ändå ska vi tro att det är samma ryssar som skjutit på sig själva – för inte kan man tänka sig att ukrainska styrkor kan göra något sådant”, skriver man.

Ryssland har anklagats både för att beskjuta och skjuta från kärnkraftverket. Foto: faksimil/Aftonbladet

Man konstaterar att det för svensk massmedia ”inte spelar någon roll hur ologisk en slutsats är” och kallar rapporteringen för ”febrig”. Tidningen pekar också på hur den ukrainska armén, som utmålas som närmast klanderfri i medierna sedan 2014, ”terroriserat befolkningen i Donbass, med 14 000 döda som följd” och att ingen i Sverige överhuvudtaget brydde sig om vad som skedde i området innan Ryssland gick in militärt.

Det verkar inte heller spela någon roll hur råa handlingar det rör sig om. Är det rätt sida som begår dem är det bara att heja på. Som i en Aftonbladet-artikel från i söndags med rubriken – Hämndvåg mot Putins hantlangare i Ukraina, med underrubriken, ”Skjuter dem som grisar”, skriver man vidare.

Proletären betonar att man fördömer Rysslands invasion ”sedan första dagen” men att det är viktigt att visa upp mediernas dubbelmoral och skygglappar ”i hysterin som råder”. Man pekar även på hur annorlunda de politiska och mediala reaktionerna är idag jämfört med när USA och Nato bombade Jugoslavien och sedan invaderade Afghanistan och Irak eller krossade Libyen.

Serbiska Novi Sad står i lågor efter Nato-bombning 1999. Foto: Dark Dozet/CC BY-SA 3.0

Då var det aldrig tal om att amerikaner inte skulle få turistvisum i Sverige, eller att USA inte skulle få spela fotbolls-VM. För att inte tala om några sanktioner eller krav på att europeiska företag skulle sluta handla med USA”.

Även explosionerna vid Nord Stream pekas ut som ett exempel på hur intellektuellt ohederliga medierna är och genast, närmast unisont, riktar skulden mot Ryssland – trots att belägg för detta saknas.

Trots att Joe Biden lovat stoppa gasledningen riktar samtliga ”experter” i Sverige misstankarna mot Ryssland – som inte tillåts delta i undersökningarna av gasledningen. Det spelar ingen roll att såväl svenska som amerikanska militärfartyg uppehållit sig i området innan explosionerna. Det måste helt enkelt vara Ryssland som sprängt sin egen gasledning och berövat sig själva möjligheten att åter vrida på gaskranen till Tyskland om den tyska regeringen skulle börja lyssna på de alltmer högljudda röster i landet som kräver ett stopp för sanktionerna mot Ryssland”.

Norrbottens-Kuriren hakar på det etablerade narrativet. Foto: faksimil/Norrbottens-Kuriren

Proletären pekar också på att USA är den stora vinnaren på det pågående kriget i Ukraina och på energikriget i Europa. Landet har redan gått om Ryssland som den största gasexportören till Europa – för första gången någonsin. Samtidigt är den amerikanska gasen 10 gånger dyrare än den ryska.

Tidningen undrar vidare om det är hur USA:s ledning ser på en situation som avgör hur ”förståsigpåare” i Sverige ska tycka och tänka i olika frågor och man frågar ironiskt om det i själva verket inte också var Ryssland själva som sprängde Krimbron?

I dessa tider är det väl snarast förvånande att den konspirationsteorin ännu inte dykt upp i svensk media. Snarare, än på grund av sin orimlighet, är väl anledningen att den spektakulära explosionen på bron passar för bra in i en annan av den enögda bevakningens favoritkategorier; ryska motgångar att gotta sig i”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!