Handläggare på Migrationsverket misstänkts ha sålt uppehållstillstånd

publicerad 13 februari 2024
- av Sofie Persson
Mannen skyller på "stress" och nekar till att ha tagit emot pengar för uppehållstillstånden.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En handläggare på Migrationsverket är anmäld efter misstanke om att han tagit betalt för att bevilja uppehålls- och arbetstillstånd. Migrationsverket ska nu undersöka om de beviljade tillstånden ska återkallas.

Det var i mars som den tidigare handläggaren anmäldes av en enhetschef, vilket i somras ledde till att man påbörjade utredningar mot mannen. Migrationsverket granskade sedan åtta ärenden som mannen hanterat.

I sju av dessa fall ansågs han felaktigt ha beviljat uppehålls- och arbetstillstånd till de sökande, totalt 41 personer. Det finns också en misstanke om att mannen tagit emot betalning för bevillningarna, detta efter att Migrationsverket tagit emot ett tips gällande saken. Enligt tipsaren ska mannen ha tagit betalt flera hundra tusen kronor för ett tillstånd.

Däremot har man inte kunnat konfrontera mannen med anklagelserna eftersom han redan i höstas sade upp sig själv.

Hänvisar till “stress”

Migrationsverket tittar nu på om de beviljade tillstånden ska återkallas, säger Carl Bexelius, rättschef på Migrationsverket till skattefinansierade SVT.

Mannen har svarat på anklagelserna i ett mejl till myndigheten där han menar att han kan ha gjort fel på grund av stress, samt press, från ledningen. Han nekar även till att ha tagit betalt för de beviljade tillstånden.

Migrationsverkets personalansvarsnämnd har beslutat anmäla mannen misstänkt för tjänstefel, tagande av muta samt dataintrång.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!