Handgranat sprängdes i trappuppgång – polis tros varit måltavlan

publicerad 16 november 2020
- av Per Nordin
Arkivbild.

En handgranat kastades under fredagsnatten in i en trappuppgång i Uppsala och orsakade en kraftig explosion. Polisen kom senare att misstänka att detonationen kunde vara riktad mot en polisanställd som bor på den aktuella adressen.

Explosionen skedde runt natten mot lördagen i stadsdelen Sala backe i östra Uppsala. Ingen skadades i dådet, som enbart resulterade i materiella skador. Polisen upprättade en förundersökning gällande allmänfarlig ödeläggelse och området spärrades av. Det konstaterades att någon hade kastat in en handgranat i trappuppgången.

Det bor en polisanställd på adressen som dådet misstänks varit riktat mot. Med anledning av händelsen beslutade polisen att inleda en så kallad särskild händelse.

Sent på lördagskvällen hämtades två personer in till förhör. Åklagare beslutade att båda skulle anhållas skäligen misstänkta för allmänfarlig ödeläggelse, försök till mord och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Polisen genomfört över 150 förhör i det aktuella ärendet.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.