Han är affärsmannen bakom miljonerna till KD och Judiska församlingen

publicerad 23 augusti 2019
- av Markus Andersson
Miljardären Dan Olofsson i ett intimt samtal med Ebba Busch Thor fångades på bild av Nya Dagbladets fotograf.

Den Malmöbaserade affärsmannen och miljardären Dan Olofsson är mest känd som IT-mogul och entreprenör. Men hans förehavanden sträcker sig långt bortom de egna företagen.

Nya Dagbladets fotograf och reporter i Malmö, Freddy Mardell, har följt entreprenören och miljardären Dan Olofsson och hans förehavanden och kopplingar till andra organisationer och makthavare under en tid.

[zoomsounds_player artistname=”Freddy Mardell” songname=”Om affärsmannen Dan Olofssons förehavanden” type=”audio” source=”https://nyadagbladet.se/wp-content/uploads/2019/08/mardell-om-olofsson-redigerad.mp3″ thumb=”https://nyadagbladet.se/wp-content/uploads/2019/08/dan-olofsson-kvadrat.jpg” config=”default” autoplay=”off” loop=”off” open_in_ultibox=”off” enable_likes=”off” enable_views=”off” play_in_footer_player=”off” enable_download_button=”off” download_custom_link_enable=”off”]

 

Kristdemokraterna

När Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor besökte Malmö under sin valturné blev banden till Olofsson tydliga. Mardell fångade Dan och Ebba på foto liksom orden som utbyttes mellan de två makthavarna.

– Det var uppenbart att Ebba stod i någon form av skuld till Olofsson. Hon var påtagligt berörd av Olofssons påhälsning samtidigt som han lade armen på hennes axel och hon tackade honom djupt för något.

Till SVT erkänner Olofsson att han skänkt stora summor pengar till partiet och är den person som enligt kanalen skänkt mest pengar till partiet i hela Sverige.

Satsningar på migranter

Våren 2011 tog Dan Olofsson initiativet till bildandet av Uppstart Malmö, en stiftelse som riktar sig till migranter och syftar till att skapa fler arbetstillfällen i Malmös miljonprogramsområden.

Tillväxt Malmö, Good Malmö och Uppsök Malmö är tre utvecklingsverksamheter som utvecklats ur grundstiftelsen.

Sydafrikaaffärer

I början av 2000-talet utvecklade Olofsson safarianläggningen Thanda Safari i Sydafrika dit han bjudit viktiga personer på jakt- och lyxresor. Anläggningen omfattar över 14 000 hektar mark i KwaZulu-Natal i den östra delen av landet.

Bland andra åtalades det tidigare kommunalrådet i Malmö, Ilmar Reepalu, för mutresa sedan han bjudits in av miljardären. Reepalu friades dock senare i rätten.

Under 2016 öppnades den exklusiva marinreservat-anläggningen Thanda Island utanför Tanzanias kust, och utsågs av World Travel Award till ”The World’s Leading Exclusive Private Island”.

Olofsson engagemang i regionen syns också genom organisationen Star for Life, som han startade tillsammans med hustrun Christin 2005. Enligt uppgifter jobbar organisationen med preventiva program mot hiv och aids för ungdomar i Sydafrika, Namibia och Sri Lanka.

Enligt VA har Olofsson plöjt ned mer än en halv miljard kronor i Sydafrika. I Tanzania ska han enligt tidningen exploatera tre obebodda öar nära ön Zanzibar, som han leasar fram till slutet på detta århundrade

Judiska församlingen

I juni uppdagades det att Olofsson tillsammans med företagsledaren Lennart Blecher donerat 40 miljoner kronor till Judiska församlingen i Malmö. Olofssons kopplingar till judiska intressen framgår inte närmare, men enligt egen utsago var det församlingens säkerhet som var bakgrunden till hans mångmiljonstöd.

Blecher uppger dock till Expressen att han själv har judisk bakgrund medan Olofsson säger sig ha växt upp i en frikyrklig miljö. Pengarna sägs vara avsedda för säkerhet och bland annat bekosta vakter och övervakningskameror.

Dan Olofsson driver familjeföretaget Danir och dotterbolaget Sigma som med sina 2400 anställda har en omsättning på 2,5 miljarder kronor.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!