Gudrun Schyman vill starta nytt riksdagsparti – med Rockefeller-sponsrad lobbyist

publicerad 17 januari 2022
- av Isac Boman
Anders Wijkman och Gudrun Schyman.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den tidigare V- och Fi-ledaren Gudrun Schyman vill att lobbyorganisationen Klimatalliansen, där hon själv är styrelseledamot, ska ställa upp i höstens riksdagsval.

En av organisationens förgrundsgestalter Anders Wijkman har tidigare varit ordförande i den klimatinriktade maktalliansen Romklubben – grundad av ultraglobalisten David Rockefeller – där Wijkman fortfarande är medlem.

Hittills har Klimatalliansen fungerat som en påtryckargrupp som ägnat sig åt klimatpolitisk lobbyism, men i februari ska man besluta om man framöver ska registrera sig och verka som ett politiskt parti.

– Vi ser ju inte de modiga beslut som skulle behövas. Vi ser inte insikten att vi lever i en klimatkris och att det är bråttom avspegla sig i politiken, hävdar Schyman i en intervju med Sveriges Radio.

Även om Schyman förmodligen är det för allmänheten mest välkända namnet i Klimatalliansen finns också andra företrädare vars namn sticker ut – inte minst Anders Wijkman som inte bara har en bakgrund som generaldirektör för Röda Korset samt riksdagsledamot för Moderaterna och EU-parlamentariker för Kristdemokraterna, utan som mellan 2012 och 2018 var en av två ordförande för den globalistiska lobbyorganisationen Romklubben – en organisation där han fortfarande är medlem.

Maktalliansen Romklubben grundades av bland andra bankiren och globalisten David Rockefeller, industrimannen Aurelio Peccei och kemisten Alexander King 1968 hemma hos just Rockefeller. Alliansen består idag av hundra fullvärdiga medlemmar som har bakgrunder som statsledare, högt uppsatta politiker, FN-tjänstemän, ekonomer och företagsledare.

Gruppen har under miljöpolitisk flagg argumenterat för att demokratin måste ”omformas” och hävdat att folkvalda politiker ofta inte kan anförtros att fatta beslut i “komplexa frågor”. I en rapport har man även argumenterat för att mänskligheten självt ska betraktas som “den verkliga fienden”.

I sökandet efter en ny fiende för att förena oss kom vi på idén att föroreningar, hotet om global uppvärmning, vattenbrist, svält och liknande skulle passa in. I sin helhet och i sina interaktioner utgör dessa fenomen ett gemensamt hot som kräver alla folks solidaritet.

Men genom att utse dessa som fienden så faller vi i fällan för vilken vi redan har varnat – nämligen att misstaga symptom för orsaker. Alla dessa faror är orsakade av mänskligt ingripande och det är bara genom förändrade attityder och beteenden som de kan övervinnas. Den verkliga fienden är alltså mänskligheten själv”, skriver Romklubben i sin rapport ”The First Global Revolution”.

Klimatalliansen förespråkar bland annat att Sverige ska stödja att brott mot naturen (ekocid) blir ett internationellt brott åtalbart vid internationella brottsdomstolen, och att man ska införa en ”nationell koldioxidbudget som bryts ner på regional och kommunal nivå” i jakten på att Sverige ska bli “klimatneutralt” senast 2040 – något som i praktiken kräver en 85-procentig minskning från 1990 års siffror.

Man vill även att Sverige ska ansluta sig till The Wellbeing Economy Alliance – en klimatpolitisk stiftelse med oklar finansiering som arbetar för att ”omvandla det ekonomiska systemet, samhället och institutionerna”.

Utan rättvisa kommer klimatomställningen att försvåras och försenas. Välfärdsklyftorna måste därför minskas, bland annat genom en mer progressiv skattepolitik”, skriver man också.

Gudrun Schyman har tidigare fått mycket stor uppmärksamhet och utrymme i etablissemangsmedierna när hon lanserat olika former av politiska projekt. Huruvida Klimatalliansen kommer att lyftas fram och hyllas på samma sätt som exempelvis Feministiskt Initiativ återstår att se.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!