Grovt kriminella fick exklusiva bostäder av Malmö stad

publicerad 26 november 2018

Flera grovt kriminella unga män har genom socialtjänstens försorg fått boende i exklusiva lägenheter i centrala Malmö. De unga männen har använt sina nya boenden som bas för ny brottslighet. Detta trots att de kriminella enligt kontrakt inte skall begå brott för att bo i lägenheterna.

Kostnaden för var och en kan uppgå till 45 000 kronor i månaden, och totalt har socialtjänsten i Malmö stad betalat cirka 70 miljoner kronor för att bistå de kriminella med boende.

Socialtjänsten i Malmö stad har placerat runt 30 personer, varav många unga och grovt kriminella män, i exklusiva lägenheter i staden. Malmö stad har helt utan upphandling köpt placering i bostäderna till en total kostnad av cirka 70 miljoner kronor. För vissa av de boende kan kostnaden per månad uppgå till 45 000 kronor. I summan ingår då såväl städhjälp som mat, då de boende har varit ointresserade av att städa eller lag mat på egen hand. Målsättningen med att placera personerna i bostäderna skall vara att få dem att bryta med sin kriminalitet.

Städerskor har hotats av de boende, då man inte vill bli störda när man sover på eftermiddagarna. Lägenheterna har trots företaget och socialtjänstens vetskap kunnat fungera som baser för fortsatt kriminalitet. Sprängämnen som kan kopplas till sprängdåd i Malmö har hittats i en lägenhet, och narkotika i andra boenden.

Efter ett reportage om situationen på de exklusiva stödboendena i SVT Skåne avser nu Malmö stad att se över verksamheten. Företaget som levererar boenden till dessa individer säger att man inte kan lastas för om bostäderna används för kriminella ändamål och för enskilda personers fortsatta brottslighet. Man anser från företagets sida att man gör en viktig samhällsinsats.

 

Fredrik Antonsson/NB Nyhetsbyrån
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.