Gravid kvinna väntade tvillingar – önskade ha död på ena barnet

publicerad 26 mars 2021
- av Per Nordin
Ett ofött barn omkring 20 veckor gammalt - lagligt att döda i Sverige.

Ett fall med ett par som väntade tvillingar uppmärksammas nu för att ha önskat få det ena barnet dödat och samtidigt låta det andra leva, något som dock fick avslag av den ansvariga överläkaren av etiska skäl.

Det var för drygt två år sedan som kvinnan i 30-årsåldern fick reda på att hon var gravid med tvillingar. I en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) ansökte hon sedermera om så kallad ”fosterreducering” – alltså i uttryckliga ordalag att få tillstånd och hjälp att döda en av tvillingarna.

Motivet som anges är ”privata och sociala skäl”, och ansökan ska enligt föräldrarna själva först ska ha fått godkänt av myndigheten.


Annonser:


Deras önskan att ha död på sitt ena barn avslogs dock av etiska skäl av en överläkare på Östra sjukhuset. Modern menade själv att hon var ”chockerad” över överläkarens beslut.

Hon uppmanade oss att inte söka vård någon annanstans. Efter detta var vi chockade, men hade inte gett upp hoppet om hjälp. Östra stod fast vid sin ”policy” och skickade aldrig en remiss, skrev kvinnan i anmälan.

Kvinnan ska ha sökt ”vård” på annan ort i ett nytt försök att få hjälp att avsluta den ena tvillingens liv i magen. Ivo har dock givit Östra sjukhuset rätt i deras beslut att neka föräldrarnas önskemål med motiveringen att bägge ofödda barnen varit friska, samt att överläkaren inte funnit några medicinska skäl till att tillåta ingreppet.


Fakta: Abort i Sverige

I Sverige får gravida kvinnor besluta om deras barn ska få leva eller dö upp till vecka 18 - omkring fyra månader in i graviditeten.

Om kvinnan efter detta önskar ta död på det ofödda barnet är det dock något som svensk sjukvård erbjuder upp till och med 21 veckor och sex dagar av vissa skäl, men det krävs då ett speciellt godkännande från Socialstyrelsen.



Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.