Gav frun dödshjälp – i dag inleds rättegången

publicerad 4 november 2019

I dag inleds rättegången mot den 62-årige man som står misstänks för dråp efter att ha givit sin fru aktiv dödshjälp i Kramfors kommun.

Försvaret valde att ej ha stängda dörrar till rättegångssalen. Kvinnans sjukjournaler och en film med ett avsked från det första misslyckade självmordsförsöket är det som är den primära utgångspunkten.

Den 62-årige mannen vill själv att hela rättegången skall vara offentlig.

I och med det första självmordsförsöket tog paret till med gas, vilket misslyckades, därefter framkommer en ordväxling om morfinet.

Sjukdomen som tidigare kallats för kroniskt trötthetssyndrom är en obotlig sjukdom. Kvinnan själv har kommenterat sjukdomen.

– Att leva med ME är som att leva i en tortyrkammare, det finns ingen bot att få, säger kvinnan i filmen.

Klippet avslutats med att hon säger att beslutet är hennes eget.

I förhör har den 62-årige mannen berättat att han blandat en lösning bestående utav oxikodon och morfin, därefter sedan injicerat sin fru.

– Situationen är ohållbar för mig och min man som får ta ansvaret, säger kvinnan i sitt avskedstal.

Kvinnan var även diagnostiserad med utmattningsdepression.

Enligt mannen var frun sjuk i 19 års tid och de kämpade hårt med att få hjälp utav myndigheterna, men fått avslag på ansökan om personlig assistans.

Enligt åklagaren Stina Sjöqvist bör mannen dömas för dråp

– Det rör sig inte om medhjälp till självmord utan om ett aktivt handlande, har Stina Sjöqvist tidigare sagt.

 

Källa: SVT
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.