Fullt på Sveriges häkten – allt fler måste dela cell

publicerad 14 oktober 2021
- av Sofie Persson
Långholmens fängelse i Stockholm som var i bruk till 1975.

Det är fullt på Kriminalvårdens anstalter. Så många som 1600 personer måste dela cell i Sverige, vilket är en ny rekordsiffra.

Det råder påtaglig platsbrist på Sveriges häkten och fängelser vilket har gjort att många internerade blivit tvungna att dela cell, rapporterar skattefinansierade SVT.

Norrbottens anstaltschef Jan Wallin menar att våldet ökar och att hög beläggning blivit vardagsmat inom kriminalvården.

– Det kan ju vara våld mellan intagna och mot personal. Framför allt har häktet haft en jättehög beläggning, framför allt dubbelbeläggning, det är det normala idag, sade han.

Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren bedömer att platsbristen kommer att fortsätta många år framöver, trots att man fått extra pengar till att bygga ut och få fler platser. Anledningen är att fler väntas dömas till fängelse och att även antalet häktade förväntas öka.

Fram till 2030 planerar vi för att bygga 3 400 nya platser. När det gäller både ökning på häkten och anstalter under en fyraårsperiod så ser man kanske en tjugoprocentig ökning, men till det så kommer ju ett antal platser som får dubbelbeläggning och mer eller mindre tillfälliga platser. Så det är en stor förändring, säger Holmgren.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.