Fredsforskaren, Frida Stranne, varnar för att Västs strategi i Ukraina misslyckats fatalt och att fortsatt eskalering riskerar att leda till katastrofala konsekvenser – inte bara för Ukraina utan även för Europa och Sverige.
”Vill vi starta ett nytt världskrig innan vi förhandlar?” undrar hon.
”I två och ett halvt år har svenska folket matats med idén om att Väst måste och kan ’vinna’ över Ryssland – utan några skarpa motfrågor om vad som menas med seger, hur det ska gå till eller till vilket pris det ska ske. Nu, när kriget är på väg att förloras, väljer väst att eskalera konflikten – ett oerhört farligt vägval”, skriver Stranne, docent i freds- och utvecklingsforskning vid Högskolan i Halmstad, i vänstertidningen Parabol.
Hon noterar hur den svenska strategin att skicka fler och tyngre vapen inte bara gjort Ukraina svagare, utan även äventyrat Europas säkerhet – trots att makthavarna ofta påstått motsatsen.
Stranne pekar på att allting tyder på att den ukrainska armén ”kört fast” och inte har kapacitet att besegra Ryssland, oavsett hur mycket pengar och vapen Väst pumpar in – samtidigt som Ryssland har stärkt sina positioner.
”Under några veckor i Washington nyligen samtalade jag med en lång rad policypersoner och inte en enda av dem, oavsett position eller politisk tillhörighet, gav något annat besked än att vi nått vägs ände, att Ukraina inte förmår fortsätta kriget utan att det måste få ett slut inom en snar framtid”, fortsätter hon.
”Äventyrar allas vår säkerhet”
Trots att alltfler kritiker och bedömare inser att kriget inte kan vinnas, och att Ukraina med all säkerhet kommer att förlora stora delar av sitt territorium, fortsätter krigiska röster att elda på en fortsatt eskalering med fler och tyngre vapen till Kiev samt krav på angrepp djupt inne i Ryssland med långdistansvapen.
”Med tanke på vad vi vet om läget i Ukraina så är det självklart att avsikten med att nu plötsligt låta den ukrainska armén använda långdistansrobotar mot mål långt in i Ryssland är att försöka skaffa ett bättre utgångsläge i den förhandling som måste till. Men med all kunskap som finns om krigens dynamik måste man samtidigt fråga sig om man inte ser hur man med detta bidrar till en allvarlig eskalering och varför våra politiker äventyrar allas vår säkerhet på detta sätt när motparten är världens starkaste kärnvapenmakt”, fortsätter Stranne.
”En auktoritär ledare som Putin har inte heller råd att se hur många röda linjer som helst överträdas innan han kommer att känna sig ’tvingad’ att agera mot mål utanför Ukraina”.
”Ytterst vansklig strategi”
Enligt fredsforskaren är det hög tid att svenskarna slutar låtsas som att hotet från ryska motattacker inte är verkligt och att våra politiker ”slutar spela detta höga spel med vår gemensamma säkerhet som insats”.
”Man undrar hur många fler ukrainska liv som ska gå till spillo innan vi erkänner att denna väg inte leder någon i en tryggare riktning… och även om det är Ukrainas soldater och civila som betalar med sina liv så är det inte heller bara de som står inför en omöjlig uppgift, utan även vi själva. Att förvänta sig att västvärlden ska fortsätta pumpa in miljard efter miljard i detta krig år efter år är orealistiskt”, menar hon och påpekar hur opinionen redan har börjat vackla.
Hon betonar att USA lagt tusentals miljarder på krig som kunnat undvikas – och att detta bara resulterat i ”en svagare inrikespolitisk stabilitet”, där bland annat en tidigare otänkbar kandidat som Donald Trump kunnat bli vald till president.
”Så det är inte bara en farlig och ytterst vansklig strategi att nu trappa upp kriget genom att föra in nya villkor för hur Ukraina kan attackera mål långt in i Ryssland. Genom att fortsätta förlita oss på tyngre vapen istället för att arbeta för ett eldupphör och förhandlingar, riskerar vi av nämnda skäl att inte bara undergräva Ukrainas framtid, utan också vår egen säkerhet”, slår hon fast.