Finansinspektionen manipulerade dokument – kan ha brutit mot grundlagen

publicerad 17 december 2018

Finansinspektionen, FI, manipulerade ett dokument som Svenska Dagbladet begärde ut, vilket kan ha stridit mot grundlagen.

Svenska Dagbladet genomför en granskning av Finansinspektionens tillsyn av penningtvätt. När tidningens näringslivssida begärde ut ett dokument från Finansinspektionen visade sig att myndigheten hade ändrat i dokumentet.

Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen erkänner för Svenska Dagbladet att man plockat bort känslig känslig information om motsättningar på penningtvättsavdelningen, men att myndigheten agerat korrekt. Trots det väljer man att tillsätta en intern utredning.

– Vår bedömning är att vi har hanterat utlämningsärendet juridiskt korrekt, men för att bringa klarhet har vi tillsatt en intern rättslig utredning. Jag har även kallat in FI:s styrelse till ett extra sammanträde på tisdag den 18 december för att informera om ärendet och ta ställning till fortsatt hantering, säger Erik Thedéen i ett pressmeddelande.

Svenska Dagbladet har talat med Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, som anser att Finansinspektionens förfarande strider mot grundlagen.

– Jag har aldrig hört talas om något liknande. Det här är manipulering av dokument. Jösses, det trodde man inte en myndighet skulle hålla på med, säger Olle Lundin till Svenska Dagbladet.

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) har meddelat att han kallat upp Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen till ett möte på Finansmarknadsdepartementet.


Fakta: Finansinspektionen

Finansinspektionen (FI) är en svensk statlig förvaltningsmyndighet, som sorterar under Finansdepartementet.

Myndigheten ansvarar för den tillsyn, regelgivning och tillståndsprövning som rör finansiella marknader och finansiella företag.

 

Källa: Wikipedia
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.