Bonnierprofil blir ny statssekreterare för Kristersson

publicerad 31 mars 2023
- av Jan Sundstedt
Ulf Kristersson och Anna Dahlberg.

Anna Dahlberg meddelar att hon nu lämnar sitt uppdrag på vänsterpopulistiska Bonniertidningen Expressen – för att istället ikläda sig rollen som statssekreterare hos Ulf Kristersson.

Dahlberg har på ledarplats tidigare bland annat profilerat sig med starkt fientlig retorik mot Sverigedemokraterna och som förespråkare av medicinsk apartheid.

Ulf Kristerssons tidigare statssekreterare PM Nilsson avgick härom månaden på grund av att han fiskat ål utan tillstånd. På torsdagen kom nyheten att det blir Bonniertidningen Expressens profil Anna Dahlberg som blir statsministerns nya statssekreterare.

Dahlberg är bland annat känd för sin ledarartikel med rubriken “Rösta nej till hatet“, publicerad på ledarplats på valdagen år 2010.

Artikeln var prydd med en bild på en smutsig och söndertrasad SD-valsedel i en rännsten. I artikeln menade Dahlberg att Sverige utan invandringen från tredje världen blir en “en avkrok i norra Europa som skrumpnar både intellektuellt och fysiskt” och betecknade det som “ren rasism och hat” att istället vilja begränsa invandringen såsom SD krävde.

Den hätska stämningen som Expressen och andra medier vid tillfället bidrog till att skapa ledde till att flera SD-företrädare utsattes för våldsattacker.

Anna Dahlberg har på senare tid ändrat åsikt och är numera delvis kritisk till vissa aspekter av invandringspolitiken – framförallt att den omfattande invandringen gör att utlänningar inte kan integreras effektivt. Varför hon bytt åsikt har hon än så länge dock aldrig förklarat.

Dahlberg var även stark anhängare av en hård och utdragen repression under coronapolitiken och även av apartheid-systemet baserat på medicinsk status – något som även Moderaterna var en särskilt stark förespråkare för.

I ett uttalande till Expressen förklarar hon att hon kommer att arbeta som rådgivare åt Ulf Kristersson med särskilt ansvar för det långsiktiga tänkandet.

Jag har suttit vid sidlinjen under alla dessa år och formulerat åsikter om hur landet borde styras. Nu kliver jag in i maktens korridorer och får uppleva hur politiken blir till från insidan, konstaterar Dahlberg.

 

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!