Inrikes

Ekonomisk kris i Högsby – var tjugonde invånare kom under asylkaoset 2015

Storgatan i Högsby.

Högsby kommun är den enda kommunen i Sverige där mer än fem procent av invånarna kom som migranter enbart under 2015. För kommunen, som redan tidigare hade hög arbetslöshet, har massinvandringen blivit en ytterligare påfrestning för den lokala ekonomin.

I småländska Högsby bor över 300 personer som kom under från migrantvågen 2015, vilket motsvarar ungefär var tjugonde person i kommunen. Den största enskilda folkgruppen av dessa är syrier.
Kommunen har halverat sitt invånarantal under femtio års tid, det betyder att det funnits många tomma lägenheter och många har valt att egenbosätta sig här, säger kommunstyrelsens ordförande Stihna Johansson Evertsson (C).

Mer än hälften av dem som kom med migrationsvågen 2015 har redan fått svenskt medborgarskap eller permanent uppehållstillstånd. Den demografiska förändringen konstaterar man samtidigt har blivit en påfrestning för den lokala ekonomin.

Om jag ska vara ärlig, jag har ingen aning om hur vi ska klara detta, säger Johansson Evertsson.

Mainstreammedias förklaring till den plötsligt ökade migrationen 2015 var att människor flydde från kriget i Syrien. Många analytiker har dock ifrågasatt detta narrativ, framförallt mot bakgrund av att den absoluta merparten av migranterna från andra länder än Syrien. Därtill kan noteras att kriget i Syrien började så tidigt som 2011 och var mycket intensivt redan under 2012 och 2013.

 


Per Nordin
per.nordin@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!