Efter skogsbränderna – miljön en allt viktigare fråga för väljarna

publicerad 9 augusti 2018
Förödelse efter skogsbranden i Västmanland 2014

Efter den varma sommaren och de omfattande skogsbränderna har miljön kommit att bli en allt viktigare fråga för väljarna inför höstens val.

Det är en opinionsundersökning som Demoskop gjort på uppdrag av Expressen. Resultatet från undersökningen visar att miljöfrågan blivit allt viktigare för många svenskar. I juli såg 10 procent av svenskarna miljön som den viktigaste frågan. I augusti har den siffran stigit med sex procentenheter och ligger på 16 procent, vilket gör det till den näst viktigaste politiska frågan, enligt undersökningen.

– Det kan gynna MP och C, men lär inte flytta väljare över blockgränserna, säger Peter Santesson, opinionschef på Demoskop, till Expressen.

Totalt anser 25 procent av de tillfrågade i undersökningen att Miljöpartiet har den bästa miljöpolitiken. Tvåa är Centerpartiet med 19 procent.

Samtidigt fortsätter invandringen att vara den fråga som flest svenskar tycker är viktigast. Totalt tycker 23 procent av svenskarna att invandringen är den viktigaste frågan, följt av tidigare nämnda miljö på 16 procent, och på tredje plats sjukvård med 13 procent. Integration, ekonomin samt skola och barnomsorg hamnar samtliga på nio procent.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.