Efter regeringens pensionshöjning: Fem kronor mer för Gunbritt, 96

publicerad 8 april 2021
- av Sofie Persson
"Det känns konstigt att det blev så lite, inte minst eftersom ministrarna själva fick rejält mycket mer i lön.", säger Gunbritt.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I år höjdes pensionen för de flesta pensionärer i landet men i många fall är den ytterst marginell. Exempelvis Gunbritt, 96, fick en ökning på fem kronor.

Gunbritt, 96, och hennes man Lennart, 95, har varit tillsammans sedan maj 1943 efter att de träffades på en dans i Kalmar.

Hon lyste så starkt att det var som hon hade en spotlight på sig, berättar Lennart för Schibsted-tidningen Aftonbladet.

De gifte sig 20 september 1947 och fick sedan sonen Anders. Lennart jobbade inom flygindustrin och Gunbritt tog hand om hemmet.

Eftersom Gunbritt slutade arbeta tidigt har hon en så kallad garantipension, som i princip är ett grundskydd i den allmänna pensionen till den som haft liten eller ingen arbetsinkomst under livet.

Därför blev hon intresserad när det förra året blev prat om att pensionen skulle höjas.

Det lät ju bra när de lovade att vi skulle få en ökning. Men sedan blev det ju inte så mycket, säger hon.

Pensionen utlovades att höjas för de flesta under 2021 på en summa av mellan 70 och 550 kronor efter skatt, enligt Pensionsmyndigheten. Gunbritt fick 50 kronor mer, men efter skatt blev den summan endast fem kronor.

Det är en sådan struntsumma att man kan fundera på om det är värt att skicka ut den alls, tycker maken Lennart.

Jag får ut 6 925 kronor efter skatt. Det känns konstigt att det blev så lite, inte minst eftersom ministrarna själva fick rejält mycket mer i lön. Om det inte vore för Lennarts pension vet jag inte vad jag hade gjort, säger Gunbritt.

I september införs också det nya inkomstpensionstillägget, som ska kunna hjälpa pensionärer som haft låginkomstyrken att få lite mer pengar. Som mest kan det bli 600 kronor extra, men vad Gunbritt får ut vet hon inte än.

Vi klarar oss bra. Men jag tycker att det borde bli lite mer pengar när regeringen faktiskt lovar det.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!