Efter friande hovrättsdomen – nu ser Svenska akademin över definitionen av “snippa”

publicerad 1 mars 2023
- av Sofie Persson
Hovrätten för Västra Sverige.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Det har blivit ett ramaskri i Sverige sedan en man som tidigare dömts för barnvåldtäkt frias i hovrätten, bland annat för att man inte förstod barnets beskrivning av sin slida.

Svenska Akademin kommer nu att ändra sin definition av ordet “snippa”, men menar att man inte bör använda den svenska ordboken juridiskt, utan istället låta barnet “definiera händelsen“.

En 50-årig man dömdes i tingsrätten till tre års fängelse för våldtäkt mot barn men friades för några dagar sedan i hovrätten från sin dom gällande övergrepp på den då tioåriga flickan.

Flickan berättade för polis att mannen ifråga ”höll han handen på hennes snippa och hade ett finger inne i snippan” och hennes historia bedömdes som trovärdig av tingsrätten. Hovrätten gjorde också samma bedömning och skrev att mannen “fört sin hand innanför målsägandens shorts och trosor, hållit på hennes snippa och haft ett finger inne i snippan är styrkt”, enligt Schibsted-tidningen Aftonbladet. Däremot menade man att det var “otydligt” vad flickan menade med ordet “snippa”.

Trots att flickan tydligt förklarat att mannen “hade ett finger inne” tog man ändå till Svensk ordboks beskrivning av ordet som lyder “kvinnans yttre könsorgan” och menade därmed att det inte går att “chansa”.

Man kan inte chansa utan det ska vara ställt utom rimlig tvivel att fingret varit inne i slidan. Vår bedömning var att åklagaren hade behövt presentera ytterligare bevisning för en fällande dom, säger Åke Thimfors, en av fem ledamöter som beslutade om domen i hovrätten, till skattefinansierade SVT.

Den friande domen har blivit vilt kritiserad och på sociala medier har den väckt mycket känslor och hashtaggen #jagvetvadensnippaär trendar stort på bland annat Instagram och Twitter.

Svenska Akademin meddelade under gårdagen att man kommer att se över definitionen av ordet “snippa” i den svenska ordboken och göra en revision. Samtidigt menar huvudredaktören Emma Sköldberg att hon ställer sig kritisk till att den används i juridiska sammanhang och att man inte kan använda ordboken på det sättet.

Man måste ju fråga barnet om hur det definierar händelsen, säger hon till SVT.

Eva-Lotta Swahn på Åklagarkammaren i Halmstad menar att det är en “oväntad och ovanlig dom”.

Det var en oväntad och ovanlig dom. Det är en i mina ögon synnerligen märklig tolkning och skrivning sett till helheten. Hovrätten väckte inte heller frågan om betydelsen eller innebörden av ordet snippa, säger hon.

Flickans föräldrar meddelar att  familjen är “djupt chockade” över den friande domen och att det känns “helt absurt” att man struntar i domslutet för att istället prata om vad ordet snippa betyder.

Dessutom analyserar de hur långt in i henne mannen var med sitt finger. Det känns helt sjukt“, skriver modern till SVT Halland.

Domen kommer att överklagas och familjen hoppas att Högsta domstolen är beredd att pröva fallet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!