Den världsberömda vita älgen i Gunnarskog ska skjutas

publicerad 13 november 2017
Älgen på bilden är en av de cirka 50-100 vita älgar som finns i Sverige.

Polisen har beslutat att den vita älgen i värmländska Gunnarskog, som vållat internationell uppmärksamhet, ska skjutas. Orsaken är att älgen uppträtt aggressivt.

Tidigare i somras fångade Hans Nilsson, kommunalråd i Gunnarskog, den vita älgen på film när den tog sig över ett vattenhål i de värmländska skogarna.

Klippet på älgen fick snabbt internationell spridning och uppmärksammades av medier som BBC, Washington Post, Fox News och South China Morning Post.

Men uppmärksamheten kring älgen, bland annat genom att fotografer har letat i skogen efter den, har gjort den betett sig aggresivt mot människor. En kvinna skadades nyligen sedan hon var ute och gick med sin hund i skogen och hundarna sprang iväg från den framstormande älgen.

Det är mot bakgrund av den incidenten som polisen i Västra Värmland fattat beslut om att utföra skyddsjakt av älgen. En som rasar mot polisens beslut är kommunalrådet Hans Nilsson, som var den som fångade den vita älgen på film.

– Det är fruktansvärt, man ska inte straffa ett vilt djur för att det agerar som ett vilt djur. Jag skulle vilja beskriva dens sinnelag ungefär som tjuren Ferdinand på julafton. Det är en lugn och harmonisk älg som lever i naturen sen är den ganska van med människor. Men om den känner sig hotad så reagera den som ett vilt djur, säger Nilsson till Aftonbladet.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.