Inrikes

Den världsberömda vita älgen i Gunnarskog ska skjutas

Älgen på bilden är en av de cirka 50-100 vita älgar som finns i Sverige.

Polisen har beslutat att den vita älgen i värmländska Gunnarskog, som vållat internationell uppmärksamhet, ska skjutas. Orsaken är att älgen uppträtt aggressivt.

Tidigare i somras fångade Hans Nilsson, kommunalråd i Gunnarskog, den vita älgen på film när den tog sig över ett vattenhål i de värmländska skogarna.

Klippet på älgen fick snabbt internationell spridning och uppmärksammades av medier som BBC, Washington Post, Fox News och South China Morning Post.

Men uppmärksamheten kring älgen, bland annat genom att fotografer har letat i skogen efter den, har gjort den betett sig aggresivt mot människor. En kvinna skadades nyligen sedan hon var ute och gick med sin hund i skogen och hundarna sprang iväg från den framstormande älgen.

Det är mot bakgrund av den incidenten som polisen i Västra Värmland fattat beslut om att utföra skyddsjakt av älgen. En som rasar mot polisens beslut är kommunalrådet Hans Nilsson, som var den som fångade den vita älgen på film.

– Det är fruktansvärt, man ska inte straffa ett vilt djur för att det agerar som ett vilt djur. Jag skulle vilja beskriva dens sinnelag ungefär som tjuren Ferdinand på julafton. Det är en lugn och harmonisk älg som lever i naturen sen är den ganska van med människor. Men om den känner sig hotad så reagera den som ett vilt djur, säger Nilsson till Aftonbladet.

Liknande artiklar

Kraftigt minskad älgstam i Västmanland på grund av... Älgjakten är en av orsakerna till att älgstammen minskat kraftigt i Västmanland under de senaste åren. Statistik från...
Jägarammunition ifrågasätts efter nya larm Det kan bli aktuellt för Sveriges jägarkår att byta ammunition under älgjakten. Anledningen är att det har påträffats hö...

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styres inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 0727220172, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!  • Ämnen:
  • Älg
  • Gunnarskog