Siste soldaten i svenska frivilligkompaniet död

publicerad 9 september 2021
- av Redaktionen

Den siste soldaten vid det Svenska frivilligkompaniet på finska östfronten, Jan Kjellberg, är död. Kjellberg var bara 18 år då han anlände till fronten.

Uppgiften kommer från Andreas Holmberg och Nicolas von Schmidt-Laussitz, som noggrant dokumenterat de svenska frivilligas insats i Finska vinterkriget och Fortsättningskriget. Det skriver HBL.

Den siste levande soldaten, korpral Jan Kjellberg (tidigare Högberg), har nu dött. Kjellberg, som kom från Röttleby utanför Gränna, var en av de strax över 400 svenskar som tjänstgjorde vid finska östfronten. Han tillhörde det så kallade Svenska frivilligkompaniet, vars officiella namn var Avdelta kompaniet/IR 13.

Kompaniet kämpade vid Jandeba på Svirfronten 1942–1944 och senare på Karelska näset under storstriderna sommaren 1944. Kjellberg anlände till fronten 1942 då han var endast 18 år gammal. I Sverige var han stamanställd vid Gotlands infanteriregemente (I 18).

Kjellberg skrev om sina upplevelser på fronten i boken Barnet som ingen ville ha. Han blev 97 år gammal.

Jag tog mig ifrån krigets skräck med kroppen något så när intakt och med en visshet att jag älskade livet fullt ut. Som slutord vill jag ha dessa: Den som varit med har svårt att förklara och den som inte varit med har svårt att förstå”, skrev han i sin biografi.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


116 310 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.