Siste soldaten i svenska frivilligkompaniet död

publicerad 9 september 2021

Den siste soldaten vid det Svenska frivilligkompaniet på finska östfronten, Jan Kjellberg, är död. Kjellberg var bara 18 år då han anlände till fronten.

Uppgiften kommer från Andreas Holmberg och Nicolas von Schmidt-Laussitz, som noggrant dokumenterat de svenska frivilligas insats i Finska vinterkriget och Fortsättningskriget. Det skriver HBL.

Den siste levande soldaten, korpral Jan Kjellberg (tidigare Högberg), har nu dött. Kjellberg, som kom från Röttleby utanför Gränna, var en av de strax över 400 svenskar som tjänstgjorde vid finska östfronten. Han tillhörde det så kallade Svenska frivilligkompaniet, vars officiella namn var Avdelta kompaniet/IR 13.
Kompaniet kämpade vid Jandeba på Svirfronten 1942–1944 och senare på Karelska näset under storstriderna sommaren 1944. Kjellberg anlände till fronten 1942 då han var endast 18 år gammal. I Sverige var han stamanställd vid Gotlands infanteriregemente (I 18).

Kjellberg skrev om sina upplevelser på fronten i boken Barnet som ingen ville ha. Han blev 97 år gammal.

Jag tog mig ifrån krigets skräck med kroppen något så när intakt och med en visshet att jag älskade livet fullt ut. Som slutord vill jag ha dessa: Den som varit med har svårt att förklara och den som inte varit med har svårt att förstå”, skrev han i sin biografi.


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!