Dålig svenska friade mannen från bidragsbrott

publicerad 17 april 2019

Göta hovrätt fastställer nu domen från i höstas, där en 43-årig man från Kalmar frias för grovt bidragsbrott. Mannen skall under drygt ett års tid ha tagit emot närmare 240 000 kronor i olika bidrag för sina barn trots att de hade flyttat till ett annat land och börjat skolan där. Det skriver Östra Småland.

Den 43-årige mannen av utländsk härkomst men med svenskt medborgarskap åtalades under våren för grovt bidragsbrott vid Kalmar tingsrätt. Mannen hade under drygt ett års tid ha fått underhållsstöd, bostadsbidrag, barnbidrag, flerbarnstillägg samt föräldrapenning för sina barn. Detta trots, att de inte längre bodde i Sverige utan i Jordanien. Totalt handlar det alltså om bidrag till ett värde av 236 867 kronor.

Men mannen friades av tingsrätten i höstas och nu fastställer Göta hovrätt tingsrättens dom. Hovrätten menar att mannen på grund av sina bristande kunskaper i svenska inte kan ha varit införstådd med gällande regler och skyldigheter. Han har, enligt hovrätten, t ex inte förstått, att han var skyldig att rapportera förändrade familjeförhållanden till Försäkringskassan.

Vid kontakter med Försäkringskassan och vid ansökande av bidragen har mannen behövt stöd av såväl handläggare som tolk. Detta gör att hovrätten anser att mannen har saknat uppsåt, och därför inte kan dömas.

 

Christopher Jarnvall/NB Nyhetsbyrån
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.