MORGONDAGENS DAGSTIDNING – måndag 4 mars 2024

måndag 4 mars 2024

Brott mot HBTQ-personer kan snart klassas som “terrorbrott”

publicerad 16 december 2021
- av Isac Boman
Morgan Johansson (S) vill omdefiniera terrorbegreppet.

Regeringen vill göra det enklare att utvisa och övervaka misstänkta terrorister. Dessutom vill man att även den som begår brott mot kvinnor eller HBTQ-personer ska kunna dömas för terroristbrott.

– Om du begår ett allvarligt brott mot en asylanläggning, eller ger dig på hbtq-personer eller kvinnor, då är det också ett terroristbrott, hävdar justitieminister Morgan Johansson (S).

Under en pressträff bekräftade justitieministern att man vill göra det enklare än idag att kontrollera personer som misstänks delta i terroristiska aktiviteter och även utvisa fler misstänkta terrorister.

– Det här är en skärpning på nästan alla plan.

Förändringarna i lagstiftningen beskrivs som omfattande och bland annat vill man skärpa maxstraffet från två till tre års fängelse för finansiering, uppmaning, rekrytering och utbildning i terrorsyfte. Även samröre med terrorister ska ge skärpta straff och ”försöksbrott” ska räknas som terrorbrott.

– Rakhmat Akilov dömdes för fullbordade brott efter terrorattacken på Drottninggatan men också för ett stort antal försök till brott. Med den gamla lagstiftningen kunde försöken inte betraktas som terroristbrott. Det kommer de att göra nu, förklarar Johansson.

Själva terrorbegreppet omdefinieras också och regeringen vill att den som ”försöker injaga fruktan i en del av befolkningen” ska kunna dömas för terroristbrott – det innebär i praktiken att brott mot invandrare, kvinnor och HBTQ-personer kan komma att klassas som terrorbrott.

Regeringen påstår också att det ska bli enklare att utvisa misstänkta terrorister och att dagens lagtext där utvisning enbart är aktuellt om en person ”befaras delta i terrorbrott” ska ändras till ”kan antas delta i terrorbrott”.

– Fler kommer att bli föremål för utvisning, säger Johansson tvärsäkert.

Dessutom kommer övervakning och ”hemliga tvångsmedel” att kunna användas oftare än idag av säkerhetspolisen – det ska också bli lättare att i hemlighet kameraövervaka misstänkta terrorister.

Senast den 21 mars ska lagförslagen upp i riksdagen och till midsommar 2022 kan den nya terrorlagstiftningen träda i kraft.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend