Bekanta ska kunna ta föräldraledigt med andras barn

publicerad 4 april 2023
- av Sofie Persson
Moderaterna ser gärna att kvinnor är hemma kortare tid med sina barn.

Moderaterna vill att föräldrar ska kunna överlåta sina föräldradagar till vänner och bekanta, säger socialminister Anna Tenje. Detta för att “kvinnor ska kunna komma tillbaka till jobbet” och ha “samma möjligheter som ofta männen har”. Den tidigare socialministern Lena Hallengren (S) är dock kritisk och avfärdar förslaget som ett “nanny-system”.

Sedan tidigare går det att låta mor- och farföräldrar “vabba” ens barn, det vill säga få tillfällig föräldrapenning vid sjukdom.    Kristdemokraterna har även haft som förslag att man som förälder ska kunna låta dem få ta föräldraledigt med sina barnbarn.

I ett nytt förslag från Moderaterna anser man också att vänner och bekanta ska kunna vara föräldralediga med andras barn. Tanken är att man som förälder ska kunna ge bort föräldradagar till vänner och bekanta, eller en släkting, så att båda föräldrarna ska kunna arbeta istället för att vara hemma med barnen. Främst handlar det om att kvinnor ska kunna komma tillbaka till arbetet snabbare, menar man.

Vi vill ju gärna att kvinnor ökar arbetskraftsdeltagandet, det vill säga att kvinnor kommer tillbaka till jobbet och kan göra karriärer och ha samma möjligheter som ofta männen har. Då gäller det att man har ett större flexibilitetssystem, säger socialförsäkringsminister Anna Tenje i en intervju med Bonniertidningen Expressen.

Den förra regeringen införde regler som gör att bonusföräldrar kan vara föräldralediga med sina partners barn, men Lena Hallengren (S) menar att Moderaternas förslag blir som ett “nanny-system”.

Föräldraförsäkringen är till för att föräldrar ska kunna vara hemma med sitt barn, konstaterar hon. Man ska vara försiktig med hur kretsen blir, så att föräldraförsäkringen inte blir ett ”vouchersystem” där man kan skänka dagar till i princip vem som helst. 

Föräldrapenning får man som förälder, vårdnadshavare eller om man är gift eller sambo med barnets förälder. Sammanlagt får man 480 dagar för ett barn och är man två som har vårdnaden om barnet är 90 dagar reserverade för varje förälder och kan inte föras över mellan varandra. Är barnet fött 2015 eller tidigare är det 60 dagar som man inte får föra över.

Föräldraförsäkringen infördes 1974 och ersatte moderskapsförsäkringen som enbart riktades till mödrar. Det första året tog män i snitt ut 0,5 procent av föräldrapenningen. 1995 införde man reserveringen av en månad per förälder som senare höjdes till två månader 2002 och slutligen tre månader 2016.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!