Åskådare filmade självmordsförsök – får hård kritik av polisen

publicerad 11 maj 2021
- av Per Nordin

I ett uppmärksammat inlägg fördömer polisen människor som stod och filmade och fotograferade när en person övervägde att ta sitt liv genom att hoppa från en bro utanför Göteborg.

Enligt Göteborgspolisen handlade det om ”ett hundratal människor” som samlats för att titta på självmordsförsöket vid en bro över vägen E20. Flera av åskådarna hade med sig barn och många filmade och fotograferade samtidigt som de gick mycket nära den självmordsbenägne personen – dock utan att försöka hjälpa denne, enligt polisen.

Hur tänkte ni? Vad var målet med er närvaro? Påskynda ett självmord? Låt säga att personen hoppat, framför ögonen på era barn. Jag kan verkligen inte förstå, det är så långt bortom mitt förstånd att jag blir alldeles matt”, skriver polisen Johan Selindh på Facebook.

Mitt på en bro, över vältrafikerade E20 hade en person ställt sig på fel sida av räcket, uppenbart i syfte att avsluta sitt liv. En människa som högst sannolikt upplever ett svårt trauma. Där och då väljer alltså människor att ställa sig i stora drivor, och filma eller fotografera. Inte en, utan precis hur många som helst. På båda sidorna av motorvägen. Det var som att ni tävlade om vem som kunde komma närmst. Flera av er i sällskap med era barn”, skriver han vidare.

Han tillägger att åskådarna som gottade sig i personens självmordsförsök borde skämmas och att det är stötande att en sådan tragisk situation görs till ”kvällsunderhållning”.

Personens självmord kunde lyckligtvis slutligen förhindras efter att ”professionell personal” fått bort personen från platsen.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.