Inrikes

Arlanda siktar på att fördubbla antalet resenärer

Arlanda Airport planerar för 70 miljoner resenärer mot dagens 26, rapporterar Svenska Dagbladet.

Det är primärt privatresandet till olika platser i Europa som driver på uppgången. Men även långresandet ökar efter att Norwegian och SAS öppnat nya långlinjer till USA. Flygandet ökar snabbt världen över och det märks inte bara på Sveriges internationella flygplats utan även på de två stora nordiska flygplatserna i Köpenhamn och Oslo. Totalt räknar Swedavias ledning med att investera 15 miljarder kronor i Arlanda fram till 2040. Då ska flygplatsen kunna ta emot 40 miljoner passagerare per år.
Regeringen stöder satsningen via sitt Arlandaråd, där infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) är ordförande. Från Naturskyddsföreningen uttrycks kritik eftersom en satsning på Arlanda ger en signal om ökat flygande – i stället för att satsa på tåg.

– Med tanke på Parisavtalet och de klimatmål Sverige har satt upp vill vi verkligen veta hur regeringen tänker i det här fallet, säger Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!
  • Ämnen:
  • Arlanda
  • flyg