Arlanda siktar på att fördubbla antalet resenärer

publicerad 4 januari 2018

Arlanda Airport planerar för 70 miljoner resenärer mot dagens 26, rapporterar Svenska Dagbladet.

Det är primärt privatresandet till olika platser i Europa som driver på uppgången. Men även långresandet ökar efter att Norwegian och SAS öppnat nya långlinjer till USA. Flygandet ökar snabbt världen över och det märks inte bara på Sveriges internationella flygplats utan även på de två stora nordiska flygplatserna i Köpenhamn och Oslo. Totalt räknar Swedavias ledning med att investera 15 miljarder kronor i Arlanda fram till 2040. Då ska flygplatsen kunna ta emot 40 miljoner passagerare per år.

Regeringen stöder satsningen via sitt Arlandaråd, där infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) är ordförande. Från Naturskyddsföreningen uttrycks kritik eftersom en satsning på Arlanda ger en signal om ökat flygande – i stället för att satsa på tåg.

– Med tanke på Parisavtalet och de klimatmål Sverige har satt upp vill vi verkligen veta hur regeringen tänker i det här fallet, säger Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i MiljömagasinetStöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


166 870 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.