Arbetsförmedlingen infiltrerat av kriminella nätverk

publicerad 22 september 2020

Personer med kopplingar till organiserad brottslighet har infiltrerat Arbetsförmedlingen för att kunna utnyttja välfärdssystemet.

Den organiserade brottsligheten utnyttjar Arbetsförmedlingen på flera sätt, säger myndighetens enhetschef Eva-Lena Edberg. Till exempel kan det handla om ersättning för företag som anställer personer med nedsatt arbetsförmåga.

Enligt Arbetsförmedlingen har man identifierat flera anställda med uppgift som infiltratörer åt kriminella nätverk och som bedriver brott mot välfärdssystemet. Personerna har anställts enligt normala rekryteringsprocesser.


Annonser:


Personer som söker sig in i myndigheten, som lär sig myndigheten och våra regelverk och som finns på insidan, säger Eva-Lena Edberg.

Arbetsförmedlingen vill inte ange hur omfattande problemet är och hur många misstänkta fall det handlar om, men uppger dock att brottsuppläggen blivit mer organiserade och avancerade.

 

Källa: Nyhetsbyrån
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.