Ambulansförare vill flagga farliga adresser

publicerad 15 mars 2014

Krav höjs från flera ambulanssjukvårdare om att SOS Alarm borde ”flagga” adresser och platser som kan vara farliga för deras säkerhet.

Om det hela skulle förverkligas kommer polisen att bistå ambulanser som exempelvis ska hämta en sjuk person i ett område med hög brottslighet.

 Det vore bra med ett system där SOS Alarm kan skicka ut en polisbil när det misstänks kunna bli farligt. Om 112-samtalet är hotfullt skickar de i dagsläget ut polispatrull, men det vore önskvärt om de kunde förfina det systemet, säger Tomas Nyman, områdeschef på företaget Falck som kör ambulanser i Skåne, till DN.

En uppmärksammad händelse inträffade den 19 februari i Stockholmsförorten Vällingby. En patient behandlades av ambulanssjukvårdare för att oprovocerat slita sig loss och börja skjuta vilt med en pistol. Mannen tog senare sitt liv och ingen annan kom till skada.

Enligt tidningen DN hade samma man sex veckor tidigare anmälts för olaga hot mot en annan ambulanspatrull. Trots detta gjorde polisen aldrig några utredningsåtgärder mot mannen, skriver DN.

 Det är ju inte bra. Men vi har gjort bedömningen att man inte ser det som ett överhängande hot över huvud taget, säger Mats Eriksson, pressansvarig på Västerorts polismästardistrikt.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.