Almedalen får nytt terrorskydd

publicerad 2 juni 2018

Nu får Almedalen, i Visbys innerstad, rörliga stålpollare som ska hindra fordon från att köra in i folkmassor under politikerveckan.

Säkerhetspådraget under politikerveckan i Almedalen är som vanligt stort och regionen sitter i regelbundna möten med polisen som bedömer säkerhetsläget.

– Hotbilden som sådan ser inte annorlunda mot tidigare år, däremot är det valår vilket innebär samma ingredienser fast mer av allt, säger polisens kommenderingschef, Annika Lindroth.

Efter det islamistiska terrordådet på Drottninggatan, samt ett flertal liknande dåd runt om Europa, har Sverige sett en ökning av olika betonghinder som skydd vid gågator och torg. Politikerveckan är inget undantag och parken försågs i fjol med cementklossar, baggar och blomlådor som blockerade in- och utgångar till Almedalen. I år har man uppdaterat sig och installerat höj- och sänkbara stålpollare av specialstål.

De specialgjorda stålpollarna kräver bara 50 centimeters djup och reser sig 85 centimeter ovan jord. Pollarna får stopp på en 7,5 tons bil som färdas i 50 kilometer i timmen. Pollarna kommer att installeras vid Donners port och vid Fiskarsporten. Nästa år kommer även Lilla strandporten att få pollare, men ekonomin sätter stopp i år.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.