Allvarliga brister i gränskontrollen på Arlanda

publicerad 26 augusti 2019

Anställda vid Arlanda flygplats vittnar om allvarliga brister i gränskontrollerna. De liknar inpassagen till Sverige vid ”öppna dörrar”. Det är bara ett år sedan Sverige fick kritik av EU för allvarliga brister i gränskontrollerna. Arlanda pekades särskilt ut.

Anställda vid gränskontrollen på Arlanda menar, att bristerna utgör ”ett öppet såll”. Detta enligt TT och SR/Ekot.

Chefen för gränspolissektionen vid polisens nationella operativa avdelning (NOA) kallade i vintras situationen för allvarlig, men tillbakavisar nu den senaste kritiken. Situationen betraktas fortfarande som ”allvarlig”, men polisen har enligt uppgift vidtagit många åtgärder.

Allvaret handlar bland annat om, att det finns för få gränspoliser vid landets inpassagering, att den personal som finns saknar kompetens och om brister i riskanalys.

Polisen behöver 500 nya gränspoliser. Man rekryterar just nu 100 nya medarbetare till myndigheten. För detta har polisen begärt 600 miljoner kronor extra under en treårsperiod. Men trots detta beräknas det ta minst fem år innan säkerhetsbristerna vid landets gränskontroller är åtgärdade.

Det är många inom gränspolisen – också chefer – som saknar rätt utbildning.

Om man har chefer som inte ens är gränskontrollutbildade, hur skall man då få svar i arbetet?, sade en av de anställda vid Arlandas gränsbevakning.

 

Christopher Jarnvall/NB Nyhetsbyrån
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.