Inrikes

Allvarliga brister i gränskontrollen på Arlanda

Anställda vid Arlanda flygplats vittnar om allvarliga brister i gränskontrollerna. De liknar inpassagen till Sverige vid “öppna dörrar”. Det är bara ett år sedan Sverige fick kritik av EU för allvarliga brister i gränskontrollerna. Arlanda pekades särskilt ut.

Anställda vid gränskontrollen på Arlanda menar, att bristerna utgör “ett öppet såll”. Detta enligt TT och SR/Ekot.
Chefen för gränspolissektionen vid polisens nationella operativa avdelning (NOA) kallade i vintras situationen för allvarlig, men tillbakavisar nu den senaste kritiken. Situationen betraktas fortfarande som “allvarlig”, men polisen har enligt uppgift vidtagit många åtgärder.

Allvaret handlar bland annat om, att det finns för få gränspoliser vid landets inpassagering, att den personal som finns saknar kompetens och om brister i riskanalys.

Polisen behöver 500 nya gränspoliser. Man rekryterar just nu 100 nya medarbetare till myndigheten. För detta har polisen begärt 600 miljoner kronor extra under en treårsperiod. Men trots detta beräknas det ta minst fem år innan säkerhetsbristerna vid landets gränskontroller är åtgärdade.

Det är många inom gränspolisen – också chefer – som saknar rätt utbildning.

Om man har chefer som inte ens är gränskontrollutbildade, hur skall man då få svar i arbetet?, sade en av de anställda vid Arlandas gränsbevakning.

 

Christopher Jarnvall/NB Nyhetsbyrån

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!