Alliansen och de rödgröna blockerar SD från ordförandeposter

publicerad 21 september 2018

Alliansen och de rödgröna har kommit överens om att stänga ute Sverigedemokraterna från ordförandeposter i riksdagsutskotten.

Under meddelade Alliansen att man kommit överens med de rödgröna om att stänga ute Sverigedemokraterna från att få ordförandeposter i riksdagens olika utskott. Samtidigt vill Alliansen släppa fram Björn Söder (SD) som riksdagens vice talman – dock utan att ge något aktivt stöd – och nominera Andreas Norlén (M), ordförande i konstitutionsutskottet, som talman.

– Vi har överhuvud taget inte diskuterat med SD. Vi för fram Alliansens talmanskandidat. Ingen har som Andreas Norlén kunnat skapa breda majoriteter i riksdagen. Hur andra partier röstar i voteringen, det kan inte vi ta hänsyn till, säger Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson på Alliansens pressträff i riksdagen under fredagseftermiddagen.

Socialdemokraterna kommer att hålla en pressträff klockan 15, där man väntas nominera en egen talmanskandidat, vilken Ekot uppger ska bli riksdagsledamoten Åsa Lindestam.

På måndag kommer talmansomröstningen att hållas i riksdagen och på tisdag kommer en förtroendeomröstning att riktas mot statsminister Stefan Löfven, där Alliansen och Sverigedemokraterna väntas rösta ner Stefan Löfven och tvinga honom att avgå som statsminister.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.