“Alla röster ska höras” årets tema för Almedalsveckan i Visby

publicerad 10 februari 2022
- av Jan Sundstedt
Gustav Kasselstrand th., partiledare för Alternativ för Sverige.

Årets upplaga av Almedalsveckan i Visby har temat ”Alla röster ska höras”. Ironiskt nog ser det dock ut som att arrangörerna samtidigt kommer att ha en snävare inställning än tidigare till organisationer och aktörer man anser vara “antidemokratiska” – dessa är inte välkomna att ansöka till det officiella programmet.

Almedalsveckan (tidigare Politikerveckan i Almedalen) har sedan 1975 varit en av de viktigaste arenorna för intresseorganisationer och politiska partier att synas och höras och samtliga betydande politiska partier brukar finnas representerade. Årets upplaga kommer att arrangeras mellan den 3 och 7 juli och går under temat ”Alla röster ska höras” och man skriver på sin hemsida att målsättningen är att ”stärka Almedalsveckan som den demokratiska mötesplatsen för alla.”

Tillhör du en ideell organisation som representerar unga, äldre, personer i utanförskap, nysvenskar eller personer med funktionsvariationer för att nämna några grupper. Låt oss tillsammans se till att Alla röster får höras!” skriver man vidare och uppmanar diverse organisationer av olika slag att ansöka om att vara en del av programmet.

Riktigt alla röster är dock inte lika välkomna. Aktörer och organisationer som av arrangörerna uppfattas som ”antidemokratiska” eller ”våldsbejakande” kommer inte att få medverka i Almedalen, låter man meddela – samtidigt som man dock inte definierar vad som åsyftas med ”antidemokratisk” och hur man avgör vem som ska klassas som detta.

Tidigare år har det varit tydligt att det särskilt är nationalistiskt inriktade organisationer och aktörer som åsyftas med dessa termer. Bland annat efter att nationalsocialistiska Nordiska motståndsrörelsen deltagit under veckan 2017 lät man meddela att man framöver kommer att ställa strängare krav på dem som medverkar.

Vi har tagit beslutet att ytterligare försäkra oss om att våldsbejakande, antidemokratiska organisationer inte har möjlighet att bli en del av den officiella Almedalsveckan genom att lägga till ett krav även på på den arrangerande organisationen”, skrev arrangörerna vid tillfället.

Flera svenska riksdagsledamöter från riksdagspartierna har också fört fram att nationalsocialister bör nekas tillstånd att hålla tal och möten i Almedalen.

Även det nationalistiska partiet Alternativ för Sverige har fått det hett om öronen när man deltagit på flera av evenemangen i Visby, där partiledaren Gustav Kasselstrand bland annat blev polisanmäld för hets mot folkgrupp av polisen själva efter att han talat om återvandringspolitik och i samband med detta utsattes för en smutskastningskampanj i de lokala medierna.

– Åsiktsbrott hör inte hemma i ett land med yttrandefrihet. Alternativ för Sverige vill därför avskaffa lagen om hets mot folkgrupp i sin helhet. Det aktuella exemplet visar hur fullständigt absurd lagen är. Den används för att tysta, skrämma och förtala människor som yttrar sig i invandringsfrågan, kommenterade han anmälan och gjorde en motanmälan för falsk tillvitelse.

Förundersökningen mot Kasselstrand lades snart ner eftersom uttalandena inte bedömdes vara brottsliga.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!