Aftonbladet-krönikör: Rätt att mörda vita män

publicerad 29 november 2018
- av Alexander Almqvist
Aftonbladets krönikör och medarbetare Peter Kadhammar

Aftonbladets Peter Kadhammar skriver i sin senaste krönika att det var rätt av stammen i Indiska oceanen att mörda den halvasiatiske kristne missionären John Allen Chau på grund av att han var “vit”.

Tidigare i månaden ska den amerikanske missionären John Allen Chau ha dödats av ett pilregn från stammen sentineleserna, som lever på en ö mitt i den Indiska oceanen.

Aftonbladet-krönikören Peter Kadhammar väljer att i en uppmärksammad krönika hylla sentineleserna för mordet på den halvasiatiske missionären, på grund av dennes kristna och vita bakgrund.

Tragiskt, men de handlade fullständigt rationellt. Om någon skulle få för sig att säga usch och fy är det bara att kasta en blick bakåt. Sentineleserna på den lilla ön i Indiska oceanen gjorde det som invånarna i Australien, Amerika, Afrika och stora delar av Asien borde ha gjort så fort den vite mannen steg i land och ropade: – Jesus älskar er!”, skriver Kadhammar.

Eftersom Kadhammar menar att vita män gjort sig skyldiga till folkmord på andra folk genom kolonisering är det därför nödvändigt för sentineleserna att mörda alla vita inkräktare.

Hur de betraktade den gudfruktige John Allen Chau vet vi inte heller men de handlade rationellt. Släpp in de vita männen och er värld är snart utplånad.”

Kadhammar och Aftonbladet har mött hård kritik på sociala medier för krönikan.

Fakta: Sentineleser

Sentineleser är ett urfolk som bor på ön Norra Sentinel, väster om huvudön och huvudstaden Port Blair i Andamanerna som tillhör Indien. Sentineleserna tros härstamma från de första människorna som lämnade Afrika och antas ha bott på Norra Sentinel i omkring 60 000 år.

Det är okänt hur stor folkgruppen är men den uppskattas bestå av mellan 50 till 400 individer.

Under årens lopp har alla försök att upprätta fredlig kontakt med sentineleserna misslyckats då de har varit mycket fientligt inställda mot alla utomstående besökare.

 

Källa: Wikipedia

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!