Afghanska migranter kastade ägg på polisen i Jämtland

publicerad 29 maj 2020
- av Per Nordin

Ett gäng så kallade ”ensamkommande” afghaner i Östersund kastade ägg mot och hånade polisen med glåpord som ”kuksugare”, synbarligen för att visa att de inte accepterar att polisen kontrollerar dem.

Händelsen ägde rum i den invandrartäta stadsdelen Torvalla i södra Östersund där det hela ska ha börjat med att polisen fått larm om att en person bar kniv, varpå polisen kontrollerat gänget och utfört id-kontroller och visiteringar. Det afghanska gänget hävdar dock att de blir kontrollerade specifikt för att de är invandrare.

Användaren ”hadi_fresh” publicerade ett antal filmer och bilder från händelsen på TikTok. Enligt egen utsago är  personen bakom kontot 18 år gammal heter egentligen Hadi Nazari med olika stavningar. Gänget hånar poliserna med glåpord som ”horungar”, ”kuksugare” och ”grisar”. Därefter kastar man ägg på polisbilen.

Efter händelsen blev Nazari kontaktad av Samhällsnytt för att höra varför han anser sig ha rätt att kasta ägg mot poliser som utför sitt arbete. Nazari säger att han ångrar det han gjort, men att det finns en ”historia” bakom äggkastningen som är ”ganska komplicerad”.

Poliser måste veta hur ska bemöta alla så att man inte blir kränkt, förklarar han.

Nazari själv tror också att han blir stoppad av polisen ofta endast för att han är av utomeuropeisk härkomst.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.