5000 anmälde sig för att förstärka vården i Region Stockholm

publicerad 28 mars 2020
- av Isac Boman
Region Stockholms sjukvård förstärks med 5100 personer.

Under torsdagskvällen hade 5 100 personer anmält sig för att rycka in som resurser och arbeta inom Stockholms sjukvård under coronakrisen.

Efter att regionen haft en presskonferens där man påtalat bristerna i sjukvårdens resurser och behovet av mer personal så ökade anmälningarna snabbt med över 3 000 personer. Sjukvårdsdirektören Björn Eriksson beskrev situationen inom vården som unik för modern tid och bad alla med vårdutbildning eller liknande erfarenheter att anmäla sig, något som alltså gett ett mycket stort gensvar.

– Jag tror att många av oss nästan handlade på reflex. Många är inställda från början att man måste hjälpa till, alla förväntar sig det av sig själva, Säger läkarstudenten Vilhelm till Dagens Nyheter.

Just nu pågår en matchning där de anmälda personerna ska få instruktioner om var någonstans de kan inställa sig för att hjälpa till, högsta prioritet är människor som har erfarenhet av intensiv- och akutvård, detta eftersom drygt 300 coronasmittade i dagsläget vårdas på sjukhus i området, en siffra som förväntas stiga.

Vilhelm har förvisso pluggat i 4,5 år men känner sig ändå inte helt redo för vad som komma skall när han placeras på ett sjukhus.

– Jag tror inte att någon är det. Jag är en ganska lugn person så jag skulle nog fortsätta vara det, men man vet ju inte vad man ska förvänta sig. Det känns intressant, spännande, lite läskigt men framför allt väldigt nödvändigt att hjälpa till.

Regionens hr-direktör Ulrika Sundquist menar att resurserna kommer att fördelas över tid och att alla som anmält sig inte kommer att placeras ut samtidigt.

– Vi arbetar för högtryck med att mångdubbla intensivvårdskapaciteten och även med all annan vård som måste fungera. Det är också viktigt för de medarbetare som arbetar hårt nu att veta att det är många som vill hjälpa till, säger hon.

Långa arbetsdagar är att vänta för de vårdanställda som fått instruktioner att förbereda sig för 12-timmarspass, både dagar och kvällar, arbetet som utförs kommer att vara avlönat.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.