300 000 lever i ensamhet i Sverige

publicerad 6 augusti 2024
- av Redaktionen
Många svenskar lever i praktiken helt isolerade.

Uppskattningsvis 300 000 personer i Sverige lever i ensamhet – och har varken vänner, familjemedlemmar eller bekanta som de umgås regelbundet med.

Intresseorganisationen SPF Seniorerna är en av de aktörer som nu arbetar aktivt för att bryta äldres sociala isolering.

Det är Folkhälsomyndigheten som försökt kartlägga ensamheten och man har kommit fram till att denna är mycket utbredd och vanligast bland unga vuxna, åldringar och personer som har funktionsnedsättningar, är sjukskrivna eller arbetslösa.

– Jag är van med att leva ensam. Då och då känner jag mig pratsjuk, förr brukade jag ringa en vän till mig och säga nu är jag pratsjuk och så pratade vi i en halvtimme. Men nu är hon död så jag har ingen att ringa längre, berättar Margareta 91, för statskanalen SVT.

– Jag har inga kvar, de är borta allihopa, fortsätter hon.

Använder volontärer

Bland svenskar mellan 75 och 84 år bedöms tio procent leva socialt isolerat, och bland de som är 85 eller äldre handlar det om åtta procent. Det innebär inte bara att de sällan träffar någon vän eller anhörig i verkligheten utan också att de har kontakt med någon av dessa via telefon eller internet mer sällan en än gång i veckan.

Den sociala isoleringen leder inte sällan till psykisk ohälsa och det pågår flera projekt för att för att bryta den. SPF Seniorerna har exempelvis ett treårigt projekt där man använder sig av volontärer för att minska ensamheten bland äldre.

– Vi försöker bryta den sociala isoleringen som finns bland äldre genom att använda andra seniorer som volontärer för att möta upp och hjälpa människor ur den isolering de lever i, förklarar Peter Sikström, generalsekreterare på SPF Seniorerna.

Han menar att social isolering går djupare än ”vanlig” ofrivillig ensamhet och berättar hur han mött äldre som berättat om hur de ibland inte pratat med någon annan människa på flera veckor.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!