23 frihetsberövade efter tillslag mot byggarbetsplatser

publicerad 22 maj 2017

I en aktion mot arbetsexploatering, kontrollerades 390 personer. Tjugo personer omhändertogs för brott mot utlänningslagen eftersom de arbetade utan tillstånd. Två personer medtogs till polisstation. En person greps för användande av ett falskt körkort.

Polisens fokus har varit att ingripa mot verksamhet som innebär en otillbörlig exploatering av arbetskraft, säger Emil Eisersjö, nationella operativa avdelningen.

Ingen förundersökning inleddes angående människohandel, men däremot har ett antal andra förundersökningar gällande brott inletts, sanktionsavgifter har utfärdats på grund arbetsmiljöbrister och andra brister på arbetsplatsens som indikerar en arbetskraftsexploatering.

Användning av så kallad svart arbetskraft är ett sätt för arbetsgivaren att undkomma skatter och sociala avgifter, men det kan också vara en indikering på ett otillbörligt utnyttjande av den enskilde arbetaren.

– Arbetsgivare har en skyldighet att kontrollera att arbetstagaren har arbetstillstånd och rätt att vistas i landet, säger Emil Eisersjö.

I den EU-gemensamma insatsen deltog förutom polisen även Arbetsmiljöverket, Skatteverket, Ekobrottsmyndigheten samt den nationella samordnaren för människohandel på Länsstyrelsen i Stockholm.

– Resultatet av den gemensamma insatsen, visar på nyttan av en samverkan mellan olika myndigheter när det gäller att motverka den osund konkurrens och exploatering av människor, säger Emil Eisersjö.

 

 

Källa: polisen.se
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.