150 ton narkotika smugglas in i Sverige – varje år

publicerad 14 maj 2021
- av Per Nordin
Genrebild - kokain.

Enligt en ny polisstudie smugglas mellan 100 och 150 ton narkotika in i Sverige årligen – och det är tydligt att det svenska rättsväsendet inte klarar av att sätta stopp för smugglingen.

I rapporten som är framtagen av den nationella operativa avdelningen (Noa) framkommer det att uppskattningen gjorts efter att fransk polis lyckats knäcka krypteringstjänsten Encrochat och delat med sig av materialet även till sina svenska kollegor.

Narkotikasmugglingen till Sverige anses av polisen bedrivas i ”närmast industriell skala” och det handlar om 84 kartlagda personer som ägnar sig åt att smuggla knarket till Sverige – varav samtliga är helt eller delvis bosatta i Spanien.


Annonser:


Knappt 75 procent av narkotikan som smugglas in till Sverige utgörs av hasch eller marijuana följt av kokain och amfetamin med ungefär tio procent vardera.

Vanligast är att smugglingen sker via vägarna och att knarket göms i laster av lagliga produkter på vägen till framför allt Stockholm, Malmö och Göteborg.

Cirka 850 ”storskaliga smugglingsförsök” tros äga rum årligen på detta sätt och en enda smugglare kan ta in långt över ett ton narkotika varje år.

Allra vanligaste smugglingsvägen är Öresundsbron, även om andra gränsövergångar också förekommer, skriver TT.

Polisens tillgång till krypterad kommunikation mellan kriminella skulle öka våra möjligheter att förebygga, upptäcka och förhindra grov organiserad brottslighet. Det är också uppenbart att rättsväsendet inte är dimensionerat för den omfattande narkotikamarknad vi har i Sverige”, förklarar Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten vid Noa, i ett pressmeddelande.

Hur stor del av narkotikan som faktiskt konsumeras i Sverige är oklart, men enligt polisen lär det handla om betydligt större kvantiteter än de cirka 15 ton som enligt Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning konsumeras varje år.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.