Zuckerberg donerar miljonbelopp till judiska intresseorganisationer

Den judiska lobbyn

publicerad 6 oktober 2021
- av Isac Boman
Mark Zuckerberg och hustrun Priscilla Chan.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Facebooks vd Mark Zuckerberg och hans fru Priscilla Chan skänker 1,3 miljoner dollar till 11 olika judiska organisationer. Pengarna ska bland annat finansiera judisk litteratur, sabbatsmiddagar och insatser för att bekämpa antisemitism på nätet.

Facebookgrundaren Zuckerberg är själv av judisk börd och har ofta använt sitt konto på den sociala medieplattformen för att uttrycka sin samhörighet med det judiska folket – bland annat genom hälsningar på det judiska nyåret Rosh ha-Shanah som han själv uppgivit att han firar med traditionell judisk mat.

Jewish Philantropy skriver att Zuckerberg tillsammans med sin hustru under de senaste åren även har träffat flera rabbiner och judiska historiker för att lära sig mer om det judiska arvet och samhället och att det är detta som ska ha föranlett att man nu väljer att donera miljonbelopp till ett antal judiska organisationer.

– Mark och Priscilla har gjort vissa personliga åtaganden tidigare, men dessa nya bidrag förstärker deras intresse av att lära sig och fördjupa sina kontakter med (den judiska) gemenskapen, säger en talesman för Zuckerberg till tidningen.

Det handlar om sammanlagt elva organisationer som får ta emot pengar, varav de flesta arbetar med judiska familjer och ynglingar i området runt San Francisco. Pengarna kommer heller inte från parets välgörenhetsorganisation The Chan Zuckerberg Initative utan från deras privata förmögenhet.

Dessutom får OneTable som sysslar med att arrangera sabbatsmiddagar pengar och så även PJ Library som delar ut kostnadsfria judiska böcker till judiska familjer.

– Mark och Priscilla är stolta över att stödja det viktiga arbetet som var och en av dessa organisationer gör när det kommer till att bygga samhällen, bedriva utbildning, hylla traditioner och tro och ge människor en röst – särskilt när det kommer till att bekämpa antisemitism, sa talesmannen vidare.

Noterbart är att samtliga donationer som gjorts inte är förenade med några särskilda krav på mottagarna, som kan spendera pengarna som de själva vill. En del av pengarna kommer exempelvis att gå till en kampanj på sociala medier i syfte att göra folk mindre negativt inställda till den judiska diasporan.

– Det är spännande att se hur vissa av de judiska ledarna i Silicon Valley blir allt mer filantropiskt lagda, säger Tyler Gregory som är direktör för den i San Francisco baserade lobbyorganisationen Jewish Community Relations Council.

Han pekar också på hur Eugene Fooksman och Jan Koum, som är medgrundare till WhatsApp, också nyligen skänkt stora summor pengar till judiska intresseorganisationer och hoppas på att trenden med rika judar som stöttar judiska projekt håller i sig.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!