Var högste chef för Storbritanniens underrättelsetjänst – nu får han toppjobb på storbank

Maktkoncentrationen hos storbankerna

publicerad 24 augusti 2021
- av Isac Boman
Alex Younger, chef för den brittiska underrättelsetjänsten MI6 mellan 2014 och 2020.

Alex Younger var chef för den brittiska underrättelsetjänsten MI6 i 6 år mellan 2014 och 2020. Kritiker oroar sig nu över att känslig och säkerhetsklassad information kan hamna i Goldman Sachs händer efter att Younger nu fått ett toppjobb på den ökända storbanken.

Alex Younger bedöms besitta ovärderlig kunskap om bland annat inhämtning av information och spionage, men trots detta godkände den brittiska regeringens rådgivande kommitté bankjätten Goldman Sachs förfrågan om att anställa honom som sin nya rådgivare.

Kommittén noterade förvisso att Younger ”har tillgång till en stor mängd särskilt känslig information som kan ge Goldman Sachs och deras klienter orättvisa fördelar när det kommer till rådgivning”. Kommittén ansåg också att Younger kan erbjuda insiderinformation om riskabla investeringar och vilka företag som är mest lönsamma att investera i samt att det förelåg en risk att det skulle kunna ses som att MI6-chefen och hans nätverks inflytande ”assisterar Goldman Sachs på ett orättvist sätt”.

Trots detta valde man alltså att bevilja anställningen och menar att Youngers skriftliga försäkran om att han inte kommer att använda sin hemliga information till att gynna storbanken vägde tillräckligt tungt.

Kontraktet stipulerar att Younger under de kommande två åren inte personligen får vara involverad i Goldman Sachs försök att påverka den brittiska regeringen genom lobbyism eller ge storbanken några råd i något område som han tidigare arbetat med som underrättelsechef.

Den 58-årige MI6-toppen hävdar själv att hans nya roll inte kommer att involvera något arbete kopplat till den brittiska regeringen.

RT:s undersökande journalist Kit Klarenberg som rapporterat om den kontroversiella anställningen noterar att det inte är första gången som en brittisk underrättelsechef får ett toppjobb inom den finansiella sektorn. Han pekar bland annat på hur MI5:s tidigare generaldirektör Jonathan Evans fick en plats i HSBC:s styrelse – efter att banken tvingats böta närmare två miljarder dollar för sin inblandning i mexikanska drogkartellers penningtvätt.

Rapporter gör gällande att banken även efter Evans tillsättning fortsatt att ha bedragare, knarkbaroner och andra grovt kriminella individer som kunder.

Uppenbarligen är äldre underrättelseveteraner extremt attraktiva rekryter för företag som har mycket att dölja och som vill skydda sig själva från granskningar och/eller åtal – och löften om att deras inflytande och erfarenhet inte ska exploateras för att gynna deras nya arbetsgivare är inte värt pappret som de är skrivna på. Med tanke på det stora antal kontroverser och skandaler som Goldman Sachs varit inblandade i genom åren så behöver banken helt uppenbart all hjälp den kan få för att säkerställa att den förblir för stor för att fängslas”, menar Klarenberg.


Fakta: Goldman Sachs

Goldman Sachs huvudkontor på Manhattan. Foto: Dan DeLuca/CC BY 2.0

Den skandalomsusade megabanken Goldman Sachs grundades i New York 1869 av den tysk-judiske bankiren Marcus Goldman och antog namnet Goldman-Sachs & Co i samband med att hans svärson Samuel Sachs anslöt till företaget på 1880-talet.

I dagens läge är det en av världens absolut största banker och pekades i en uppmärksammad studie från ETH Zürich från 2011 bland annat ut som en av cirka 20 tätt sammankopplade företagsjättar med den absolut mest inflytelserika positionen i världsekonomin.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.