Maktkoncentrationen hos storbankerna

Var högste chef för Storbritanniens underrättelsetjänst – nu får han toppjobb på storbank

publicerad 24 augusti 2021
Alex Younger, chef för den brittiska underrättelsetjänsten MI6 mellan 2014 och 2020.

Alex Younger var chef för den brittiska underrättelsetjänsten MI6 i 6 år mellan 2014 och 2020. Kritiker oroar sig nu över att känslig och säkerhetsklassad information kan hamna i Goldman Sachs händer efter att Younger nu fått ett toppjobb på den ökända storbanken.

Alex Younger bedöms besitta ovärderlig kunskap om bland annat inhämtning av information och spionage, men trots detta godkände den brittiska regeringens rådgivande kommitté bankjätten Goldman Sachs förfrågan…


Fakta: Goldman Sachs

[caption id="attachment_105816" align="alignnone" width="400"] Goldman Sachs huvudkontor på Manhattan. Foto: Dan DeLuca/CC BY 2.0[/caption]

Den skandalomsusade megabanken Goldman Sachs grundades i New York 1869 av den tysk-judiske bankiren Marcus Goldman och antog namnet Goldman-Sachs & Co i samband med att hans svärson Samuel Sachs anslöt till företaget på 1880-talet.

I dagens läge är det en av världens absolut största banker och pekades i en uppmärksammad studie från ETH Zürich från 2011 bland annat ut som en av cirka 20 tätt sammankopplade företagsjättar med den absolut mest inflytelserika positionen i världsekonomin.

 


Liknande artiklar: