Så här går du tillväga för att hitta rätt kreditkort för dig

Kreditkort.com

publicerad 27 januari 2020

Att navigera den djungel som kreditkortsmarknaden blivit är inte enkelt. Det finns mängder av olika korttyper, avgifter och villkor att hålla reda på. Men sätter man sig in i kreditkortsmarknaden är det i slutändan inte så svårt.

Kreditkort har de senaste åren fullkomligt exploderat i Sverige och det finns idag hundratals olika kort från en mängd olika utgivare. Är man då inte insatt och har ett intresse för kreditkort är det inte helt lätt att hänga med i vad som faktiskt anses vara ett bra kort och vilken korttyp som kan passa just det man söker. Men som tur är finns det idag flera verktyg man kan ta hjälp av varav en av dessa är jämförelsesajter. En jämförelsesajt såsom Kreditkort.com hjälper till med att jämföra och hitta bäst kreditkort utefter det du söker. Tjänsten är helt kostnadsfri och på Kreditkort.com finner du de bästa kreditkorten, oavsett korttyp, på ett och samma ställe.

Innan man börjar jämföra olika kreditkort bör man dock först och främst avgöra vad man vill få ut av sitt kort. Det finns kreditkort för alla på marknaden, oavsett om man vill få rabatt på varuköp, bara vill handla på kredit eller samla bonuspoäng.

Resekort är kreditkortet för dig som regelbundet befinner sig på resande fot. Ett resekort kännetecknas av en kompletterande reseförsäkring och kommer ofta med lägre eller inga avgifter för kontantuttag eller valutapåslag i utlandet. Många av de resekort som anses vara de bästa på marknaden har också bonusprogram där man som kortägare tjänar poäng på alla köp som sedan kan växlas in mot exempelvis flygbiljetter eller hotellövernattningar.

Bonuskort delar en rad likheter med resekort med den stora skillnaden att bonusprogrammen inte alls är lika nischade. Ett bra bonuskort kommer ha ett bonusprogram som ger poäng för alla köp som görs på kortet och sedan kan spenderas på en mängd olika varor och tjänster. Det kan vara allt från hemelektronik till mat eller konsertbiljetter. Dessa kort har i vissa fall en reseförsäkring men även mer allmänna försäkringar såsom förlängd garanti. Även sänkta eller inga avgifter för kontantuttag och valutapåslag förekommer på vissa bonuskort.

Matkort är de kreditkort som i regel ges ut av matbutiker såsom ICA eller Coop. Korten kräver att man är medlem i utgivarens butik och ger sedan bonus eller cashback på de varuköp som görs i någon av utgivarens mataffärer. Matkort brukar ge rabatt i utgivarens butiker men även ge tillgång till specialerbjudanden i form av en poängshoppen där poängen växlas in mot varor eller upplevelser. Matkort är idag relativt nischade och det är framför allt ICA och Coop som står för de två största matkorten i Sverige.

Bensinkort är som namnet antyder, ett kreditkort som huvudsakligen är tänkt att användas för att inhandla drivmedel. Dessa kort, precis som matkort, ges ut av bensin-kedjorna i Sverige som exempelvis OKQ8 och Circle K. Ett bensinkort är generellt sett alltid bra att ha då man kostnadsfritt kan få tillgång till drivmedelsrabatt.

När du kommit fram till vilken kort-typ som passar det du söker är det dags att gå in på detalj och kolla på kortens fördelar, nackdelar och villkor.

 

Bonus och cashback

Om man är ute efter att tjäna in bonus eller få cashback bör man kolla extra noga på vad korten erbjuder. Cashback nivån såväl som intjänings nivån av bonus kan variera stort mellan olika kort. Se till att välja det kort med bäst cashback och bonusnivåer men som samtidigt ger dig möjligheten att spendera bonuspoängen på varor och tjänster som faktisk intresserar dig.

 

Avgifter

I många fall behöver inte ett kreditkort kosta dig något alls. Kolla på kortens eventuella avgifter och se hur det mäter sig med varandra. Ett bra kreditkort behöver inte kosta något alls idag. Har man tänkt att eventuellt handla på kredit är det även bra att jämföra kortens kreditgräns och räntor.

 

Försäkringar

Kolla vilka försäkringar som ingår kostnadsfritt i de kort du valt att jämföra. Kostnadsfria försäkringar kan spara mycket pengar i det långa loppet. Många kreditkort erbjuder även möjligheten att teckna ytterligare försäkringar till en extra kostnad om de som ingår i kortet inte räcker.

Alla kortutgivare är även skyldiga att ha ett dokument kallat Sekki som innehåller all information angående kostnader, avgifter och räntor. Det rekommenderas starkt att man går över detta dokument innan man ansöker om ett kort.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.