Rothschild expanderar i Japan

publicerad 12 maj 2023
- av Isac Boman
Tv. Rothschild & Co:s huvudkontor New Court i London. Th. David de Rothschild, ordförande för bolaget och judiska världskongressen.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den judiska familjen Rothschild och deras investmentbank, med samma namn, storsatsar nu på att stärka sin verksamhet i Japan som beskrivs som en viktig ”strategisk marknad” för den inflytelserika finansdynastin.

Rothschild & Co har nyligen utsett Yuichi Akai, tidigare ansvarig för investment banking vid Daiwa Securities Group Inc, till näst högste chef för Rothschilds Japanavdelning i syfte att effektivisera verksamheten i landet och växa ytterligare.

Akais anställning är en del av en plan för att påskynda Rothschilds ambitioner i Asien. Det Parisbaserade företaget utökar sin personal i Japan samtidigt som andra banker skär ner på personalstyrkan globalt på grund av avtagande affärsverksamhet”, skriver Bloomberg.

Samtidigt som Rothschild expanderar låter exempelvis konkurrenten Morgan Stanley meddela att man planerar att sparka ytterligare 3000 anställda – ett besked som kommer kort efter att den totala personalstyrkan redan minskats med två procent.

– Japan är en strategisk marknad för Rothschild i Asien. Vi ser stark potential i den japanska marknaden och vi agerar därefter, kommenterar Jerome Finck, högste chef för bankens Japanavdelning.

Han menar vidare att man vill investera i Japan ”långsiktigt” och att det inte handlar om ”cykliska trender”.

Rothschild har nyligen också flyttat sin verksamhet till ett större kontor i Tokyo och handplockat 20 anställda till Japangruppen. Enligt Finck kommer man också att fortsätta ”anställa selektivt vad gäller både högre och lägre positioner”.

Investmentbanken pekar på att allt fler japanska företag söker investerings- och förvärvsmöjligheter i USA och Europa – och vice versa, någonting man har för avsikt att profitera på. Rothschild vill också utöka sin rådgivning vad gäller inhemska fusioner och förvärv i Japan istället för att som tidigare främst fokusera på gränsöverskridande affärer.

Rothschild & Co har tidigare bland annat gett det japanska jättebryggeriet Ashai Group Holdings Ltd rådgivning och hjälp i uppköpet av flera europeiska och australiensiska ölmärken – affärer som värderades till mer än 20 miljarder dollar.

Rothschild & Co grundades 1811 av Nathan Mayer Rothschild, en av fem söner till dynastins grundare Mayer Amschel Rothschild. Högkvarteret har sedan starten varit baserat i London. Bolaget räknas bland de mest inflytelserika genom tiderna och leds idag av David René de Rothschild som är styrelseordförande. Samme Rothschild leder också Judiska Världskongressen, en av världens mest tongivande judiska lobbyorganisationer baserad i New York.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!