Nvidia går om Microsoft i börsvärde

publicerad 19 juni 2024
- av Sofie Persson
Nvidia har gjort en otrolig resa sedan 90-talet.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Elektronikföretaget Nvidia går förbi Microsoft som värdens högst värderade börsnoterade bolag i världen. Värdet gick under tisdagen upp till 3,34 biljoner dollar, det vill säga något högre än Microsoft.

Under året har Nvidia, som är känt för bland annat sina grafikkort som ofta används inom spelvärlden, stigit mer än 170 procent. Tisdagens ökning med 3,6 procent gjorde att företaget gick om Microsoft och är numera världens högst värderade bolag.

Marknadsvärdet klättrade upp till 3,34 biljoner dollar, det vill säga ungefär 35,07 biljoner kronor, och överträffade då Microsofts värde på 3,32 biljoner dollar, cirka 34,86 biljoner kronor, rapporterar CNBC.

Samtidigt sjönk Apples aktier under tisdagen med 1,1 procent, vilket innebär ett marknadsvärde på 3,29 biljoner dollar, något som innebär att de hamnar på tredje plats.

Nvidia grundades 1991 och tillbringade sina första decennier främst som ett hårdvaruföretag som sålde mikrochipps för spelare att utveckla 3D-titlar. Företaget har också sysslat med mikrochipp för kryptovaluta och abonnemang för molnbaserade spel. Under 2022 erkände bland annat Wall Street företagets teknik som drivkraften bakom den explosion som skett inom AI-sektorn, vilket har gjort att marknadsvärdet skjutit i höjden. Sedan 2022 har aktien niodubblats.

En biljon är tusen miljarder eller en miljon miljoner, och bör inte förväxlas med engelskans “billion”, som är detsamma som miljard på svenska.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!