Låna pengar tryggt utan att påverka din kreditvärdighet negativt

Lånium

publicerad 20 januari 2020

I Sverige lånar allt fler personer pengar, oavsett om det är för köp av hus, renovering eller bilköp. Oavsett vad den bakomliggande anledningen är till att man behöver låna pengar vill ingen få en sänkt kreditvärdighet.

Kreditvärdighet är ett en persons förmåga att betala tillbaka sina skulder. Skulden kan exempelvis vara i form av lån. Långivare och banker använder sig av kreditvärdighet för att kunna avgöra hur lämplig man anses vara för att få låna pengar. Det är kreditvärderingsinstituten i Sverige som avgör hur god kreditvärdighet man har. Upplysningscentralen (förkortas UC) är det institut alla storbanker men även långivare av exempelvis bolån och privatlån använder sig av.

Kreditvärdigheten påverkas exempelvis av antalet kreditupplysningar från UC som finns registrerade, aktiva lån och inkomst. Att låna pengar med en kreditprövning från Upplysningscentralen kan alltså komma att påverka kreditvärdigheten negativt. Hur går man då tillväga för att behålla sitt kreditbetyg men ändå kunna ta ett lån?

Det är här “lån utan UC” kommer in i bilden. Detta sätt att låna pengar på ofta negativt laddat då det i regel är kopplat till smslån eller snabblån. Men idag finns det fler möjligheter att låna pengar utan UC utan att behöva använda sig av de i regel dyra snabblånen. För att jämföra olika lånetyper såsom sms-lån och kontokrediter kan man besöka Lånium som jämför lån utan UC.

Kontokredit är en av de låneformer som nödvändigtvis inte hämtar kreditupplysning från UC och som inte har de aggressiva räntor som snabblånen ofta dras med. Med det sagt så räknas fortfarande kontokredit som en “högkostnadskredit”. Men, tack vare att man endast betalar ränta för den del av krediten som aktivt används blir denna låneform något snällare mot plånboken.

Lån utan UC är dock, i dagsläget endast på lägre lånebelopp. I regel går det låna upp till ungefär 50 000 kronor utan en kreditupplysning från upplysningscentralen. Behöver man ett större lån för exempelvis husköp är det inte möjligt att låna utan UC. Men, det viktigaste att ha i åtanke för att inte skada sin kreditvärdighet nämnvärt är att inte ansöka om flera lån vid ett och samma tillfälle. En till två kreditupplysningar från Upplysningscentralen bör dra ned kreditvärdigheten speciellt mycket. Det är först när man har flera upplysningar registrerade hos UC på kort tid som det kan bli svårt att få ett lån beviljat.

Som du märker så finns det alternativ för att inte behöva bli registrerad hos UC och riskera en sänkt kreditvärdighet. Detta medför dock lägre lånebelopp och eventuellt högre lånekostnader. Oavsett hur du går tillväga för att låna rekommenderas det alltid att du läser på, jämför långivare och tänker igenom ditt lånebeslut noga. På så sätt ger du dig själv så goda förutsättningar som möjligt för ett lyckat låntagande.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.