Kommentar: Kriget fortsätter ge klirr i kassan för vapenindustrin

Det nya kalla kriget

publicerad 8 mars 2024
- av Jenny Piper

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

En av de största anledningarna till att stridigheterna i Ukraina gått in på sitt tredje år är att våra makthavare tjänar mycket pengar på att hålla igång kriget, vilket väger tyngre än att skapa fred och bevara liv.

Detta gäller även den svenska krigsindustrin där husse håller i taktpinnen och ser till att underhuggarna i Rosenbad som sålt ut Sverige också får lön för mödan. Saab lät nyligen meddela att man skrivit ett ”monsterkontrakt” på tre år med Polen för leverans av vapnet Carl-Gustav M4 – inklusive ammunition och träningsutrustning till ett värde om drygt 13 miljarder kronor.

Samtidigt har det svenska statliga förvaltningsorganet ISP, som ansvarar för kontroll och tillsyn av försvarsmateriel, meddelat att svensk vapenexport ökade med 18% förra året, där vi kan stoltsera med att ha exporterat krigsmateriel till ett värde av cirka 18 miljarder kronor.

Money talks och ingen bryr sig om de människor som lider i kriget

Dessutom ser det oerhört ljust ut för den ”humanitära” stormakten som säger sig vara emot krig samt förespråka fred och demokrati, eftersom det försämrade säkerhetspolitiska läget samt den ständiga upprustningen i världen enligt ISP-direktören Carl Johan Wieslander gör att den svenska försvarsindustrin kan förväntas få order under lång tid framöver, där intresset för svensk krigsmateriel är stort – inte minst i Ukraina.

Som tidigare konstaterats har dessutom ägarna av vapenföretaget Saab, där familjen Wallenberg har andelar på 39%, blivit över 60 miljarder kronor rikare och aktiekursen stuckit iväg rejält sedan kriget i Ukraina startade.

Money talks och ingen bryr sig om de människor som lider i kriget såväl i Ukraina som på många andra håll i världen. Det borde dock skapa en del upprörda känslor hos befolkningen som är med och betalar för människoslakten medan maktelitens plånböcker växer samtidigt som vår egen välfärd nedmonteras, men icke.

 

Jenny Piper

Alla Jenny Pipers artiklar finns på jennypiper.blog.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!