Indien vill köpa rysk olja till reapris

Det nya kalla kriget

publicerad 16 mars 2022
- av Isac Boman

Indien kan snart komma att köpa stora mängder rysk råolja och andra handelsvaror till kraftigt rabatterade priser. Man vill genomföra affären med en utväxling av rubler och rupier – för att på så sätt undvika den amerikanska dollarn och sanktioner kopplade till denna.

– Ryssland erbjuder olja och andra råvaror till mycket stora rabatter. Vi tar gärna emot det. Vi har några frågor att reda ut kring tankers, försäkringar och andra oljeblandningar. När vi har löst detta så kommer vi att acceptera rabatterbjudandet, kommenterar en talesman för den indiska regeringen.

Indien är världens tredje största konsument av olja och eftersom de globala oljepriserna och importkostnaderna ökat under kriget, och med sanktioner riktade mot Ryssland, går rysk olja nu att få till ett lägre pris än övriga tillgängliga alternativ.

Transaktionen ska genomföras utan att blanda in den amerikanska dollarn och enligt den ryska statskanalen RT håller parterna just nu på att sätta upp en handelsmekanism baserad på den ryska rubeln och den indiska rupien.

Utöver råolja överväger den indiska regeringen på grund av skenande priser att köpa in även andra typer av råmaterial från Ryssland och Vitryssland – bland annat ingredienser som behövs för att skapa konstgödsel.

RT noterar vidare att Indien ännu inte har tagit ställning mot Rysslands militära operation i Ukraina – trots att exempelvis USA uppmanat alla världens länder att göra just detta och upphöra med all handel med Ryssland.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!