EU kan förbjuda kryptovalutor

publicerad 18 september 2020
EU:s finansministrar oroas över kryptovalutornas framgångar.

EU:s finansministrar motiverar ett eventuellt kommande förbud av kryptovalutor med att skydda staternas “finansiella självständighet” och att man månar om konsumenterna.

Om kryptovalutor inte förbjuds så måste de åtminstone regleras kraftigt, anser ministrarna, som vill att kryptovalutorna ska övervakas av auktoriteter på EU-nivå. De kryptovalutor som inte följer riktlinjerna ska helt enkelt bannlysas.

– Alla på mötet var eniga om att om det blir nödvändigt så får vi till och med förbjuda sådana kryptovalutor, bekräftade den tyske finansministern Olaf Scholz, mötets ordförande, vid en presskonferens efter mötet och fick stöd från ECB:s vice ordförande Luis de Guindos.
Stablecoins, alltså kryptovalutor som backas av andra och ofta mer traditionella tillgångar som ädelmetaller, oroar EU-ministrarna särskilt mycket och man är rädda för att den typen av valutor kan hota EU:s penningpolitik.

– Vi väntar på att kommissionen tar fram starka och tydliga regler för att undvika missbruket av kryptovalutor för terroristaktiviteter och pengatvätt, deklarerade den franske finansministern Bruno Le Maire.

ECB:s ordförande Christine Lagarde, tidigare chef för Internationella Valutafonden, menar att man samtidigt ser över möjligheterna att skapa en “digital euro”. Det är dock något oklart vad skillnaden skulle vara jämfört med dagens elektroniska valuta.


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!