EU kan förbjuda kryptovalutor

publicerad 18 september 2020
- av Isac Boman
EU:s finansministrar oroas över kryptovalutornas framgångar.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


EU:s finansministrar motiverar ett eventuellt kommande förbud av kryptovalutor med att skydda staternas “finansiella självständighet” och att man månar om konsumenterna.

Om kryptovalutor inte förbjuds så måste de åtminstone regleras kraftigt, anser ministrarna, som vill att kryptovalutorna ska övervakas av auktoriteter på EU-nivå. De kryptovalutor som inte följer riktlinjerna ska helt enkelt bannlysas.

– Alla på mötet var eniga om att om det blir nödvändigt så får vi till och med förbjuda sådana kryptovalutor, bekräftade den tyske finansministern Olaf Scholz, mötets ordförande, vid en presskonferens efter mötet och fick stöd från ECB:s vice ordförande Luis de Guindos.

Stablecoins, alltså kryptovalutor som backas av andra och ofta mer traditionella tillgångar som ädelmetaller, oroar EU-ministrarna särskilt mycket och man är rädda för att den typen av valutor kan hota EU:s penningpolitik.

– Vi väntar på att kommissionen tar fram starka och tydliga regler för att undvika missbruket av kryptovalutor för terroristaktiviteter och pengatvätt, deklarerade den franske finansministern Bruno Le Maire.

ECB:s ordförande Christine Lagarde, tidigare chef för Internationella Valutafonden, menar att man samtidigt ser över möjligheterna att skapa en “digital euro”. Det är dock något oklart vad skillnaden skulle vara jämfört med dagens elektroniska valuta.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!