Ekonomi

Astra Zeneca nobbar Pfizers slutbud

Pfizer får ge upp striden om att få köpa det svensk-brittiska läkemedelsbolaget Astra Zeneca. På måndagen avslog Astra Zeneca budet på 765 miljarder kronor.

I ett pressmeddelande som skickades ut på måndagsmorgonen uttalar sig Astras styrelseordförande Leif Johansson kritiskt till Pfizer.
Pfizers strategi under hela tiden har i grund och botten drivits av bolagets ekonomiska förmåner till sina aktieägare genom besparingar och minimerad skatt.

Pfizer har under de senaste åren växt till att bli den dominerande läkemedelskoncernen på marknaden genom flera uppköp av mindre konkurrenter. I det här fallet vill man lägga beslag på Astra Zeneca, som är Storbritanniens näst största läkemedelsbolag.

Tidigare har såväl Sveriges regering och några av Astras främsta aktieägare, däribland det av familjen Wallenberg styrda Investor, varit skeptiska till Pfizer. På måndagsmorgonen uttalade sig Investors Stefan Stern till SvD om Pfizers nya bud:

Vi står helt bakom Astra Zenecas styrelse och deras syn på budet.

Pfizer lade tidigare i maj ett bud på 694 miljarder kronor. Det avslogs dock efter bara några timmar av Astra Zenecas styrelse som ansåg att det var för lågt.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!