Astra Zeneca nobbar Pfizers slutbud

publicerad 19 maj 2014

Pfizer får ge upp striden om att få köpa det svensk-brittiska läkemedelsbolaget Astra Zeneca. På måndagen avslog Astra Zeneca budet på 765 miljarder kronor.

I ett pressmeddelande som skickades ut på måndagsmorgonen uttalar sig Astras styrelseordförande Leif Johansson kritiskt till Pfizer.

Pfizers strategi under hela tiden har i grund och botten drivits av bolagets ekonomiska förmåner till sina aktieägare genom besparingar och minimerad skatt.


Annonser:


Pfizer har under de senaste åren växt till att bli den dominerande läkemedelskoncernen på marknaden genom flera uppköp av mindre konkurrenter. I det här fallet vill man lägga beslag på Astra Zeneca, som är Storbritanniens näst största läkemedelsbolag.

Tidigare har såväl Sveriges regering och några av Astras främsta aktieägare, däribland det av familjen Wallenberg styrda Investor, varit skeptiska till Pfizer. På måndagsmorgonen uttalade sig Investors Stefan Stern till SvD om Pfizers nya bud:

Vi står helt bakom Astra Zenecas styrelse och deras syn på budet.

Pfizer lade tidigare i maj ett bud på 694 miljarder kronor. Det avslogs dock efter bara några timmar av Astra Zenecas styrelse som ansåg att det var för lågt.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.