Allt fler betalar med mobilen

Teknokratins framfart

publicerad 3 november 2022
- av Sofie Persson

Allt fler föredrar att använda sig av mobilen när de betalar, visar en ny rapport från betaljätten Klarna. Samtidigt minskar användandet av kontanter. I Sverige är det endast 15 procent som fortfarande föredrar att använda kontanter vid inköp – en exceptionellt låg siffra vid en internationell jämförelse.

Det senaste året har konsumenter som betalar med mobilen ökat med 6 procent medan andelen som betalar med bankkort minskat med 7 procent. Unga är mest angelägna att betala med mobilen, visar Klarnas senaste Money Management rapport. I rapporten har 13 510 konsumenter i tretton länder deltagit med hjälp av ett frågeformulär under juli till september i år där man undersökt konsumenters pengahantering.

I rapporten går att läsa att hela 51 procent svenskar i åldrarna 18-24 år föredrar att betala med mobilen i fysiska butiker, medan 27 procent föredrar att betala med betalkort. Även hos den något äldre generationen börjar trenden vända mot mobilbetalning då 38 procent mellan 25-40 föredrar att betala med mobilen jämfört med 39 procent som fortfarande föredrar kortbetalning. Undersökningen visar även att sju av tio svenskar gör sina bankärenden med mobilen, vilket är en ökning med 8 procent. Var fjärde svensk föredrar fortfarande att använda datorn, vilket är en minskning med 20 procent det senaste året.

Användning av kontanter minskar samtidigt. Rapporten visar att man i enbart två av de tretton länderna föredrar kontanter jämfört med andra typer av betalning. I Tyskland använder sig gärna 38 procent av befolkningen kontanter och i Österrike 37 procent, vilket överträffar andra former för betalning. I Sverige uppger enbart 15 procent att de föredrar kontanter som betalningsmetod.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.