Vetenskap


”Utrotad” mushjort återupptäckt

Uppstoppad mushjort från Harvard Museum of Natural History.

1990 trodde forskare att den sista vietnamesiska mushjorten dödades av jägare. Nu, nästan 30 år senare har den återigen fångats på bild vid mer än 200 tillfällen.

Mushjortar är en familj partåiga hovdjur med åtta arter i Afrika och Asien, som har en mankhöjd på bara 20 cm och helt saknar horn. Den var en gång livskraftig i stora delar av världen, men den vietnamesiska varianten har tills nu befarats vara borta för alltid. Detta tills forskaren An Nguyen och hans kollegor intervjuade invånare i området som med bestämdhet hävdade att den fortfarande fanns kvar i de täta skogarna.
Efter ett antal vittnesmål av samma slag placerade forskarna ut mer än 30 rörelsestyrda kameror i skogarna och på ett halvår hade man fångat djuret på bild vid mer än 200 olika fällen, rapporterar Omni. Hur många olika individer som förekommer på bilderna är oklart, men tydligt är att den lilla hjorten fortfarande finns kvar i regionen mellan Vietnam och Laos och enligt forskarna verkar vara vid god vigör.

Det är långt ifrån första gången som nya eller förmodat urotade arter upptäcks i Vietnam och Laos. De senaste åren har 157 nya arter upptäckts i regionen och så sent som 1992 påträffades saola-antilopen som var det största nyupptäckta däggdjuret på över 50 år.

 


Isac Boman
isac.boman@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!