MORGONDAGENS DAGSTIDNING – måndag 4 mars 2024

måndag 4 mars 2024


Asteroid byter namn – på grund av politisk korrekthet

publicerad 15 november 2019
- av Isac Boman
Michael Ryschkewitsch vid John Hopkins University på en presskonferens efter att farkosten New Horizons flugit förbi Ultima Thule.


Asteroiden Ultima Thule som upptäcktes så sent som 2014 byter nu namn till Arrokoth. Anledningen är att Ultima Thule enligt kritiker förknippas med nationalsocialistisk ockultism och tron på det ariska urhemmet.

Redan kort efter att asteroiden upptäckts med hjälp av rymdteleskopet Hubble och namngivits efter det mystiska riket långt uppe i norr så började politiska aktivister ilskna till eftersom man valde att koppla det till ariernas mytomspunna hemland. Högljudda kritiker pekade också på att det i Tredje riket fanns ett Thulesällskap som sysslade med ockultism och att termen än idag är populär inom högerradikala kretsar.


Omni påstår också att det svenska vikingarockbandet Ultima Thule är ett “vitmakt-band” och att även detta är en försvårande omständighet för namnet på asteroiden. Det nya namnet Arrokoth betyder himmel på indianspråket powhatan och ska enligt ansvariga inte ha någon ännu påträffad stötande koppling. Astrofysikern Simon Porter menar att namnet Ultima Thule historiskt förknippat med mycket positivt och att teamet som namngav asteroiden inte insåg de påstått negativa eller högerextrema kopplingarna innan det påtalades för dem.

Asteroiden som ligger i Kuiperbältet har formen av en snögubbe och kan bara upptäckas av riktigt avancerade teleskop. Den 1 januari 2019 passerade rymdsonden New Horizon Arrokoth och slutsatsen blev att den förmodligen uppstått genom två mindre kroppar som kolliderat och under tid förenats till en enda och därför fått sitt säregna utseende.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend