Tusentals norrmän stämmer staten – kräver slut på coronarepressionen

Coronarepressionen

publicerad 13 december 2020
- av Per Nordin
Tio dagars karantän gäller för norrmän som korsar gränsen.

Norrmän med hus och stugor i Sverige tvingas efter besök i dessa sitta i karantän i tio dagar – vilket i praktiken innebär det att tusentals norrmän förbjuds från att övernatta i och använda sin egendom. Nu stämmer man den norska staten, som anklagas för att ta ifrån medborgarna deras grundläggande rättigheter.

Stug- och husägarna kräver att omedelbart få besöka sina hus på den svenska sidan av gränsen utan att behöva sätta sig i karantän i tio dagar när de återvänder till Norge, där de tvingas vara hemma från arbete och hålla barnen hemma från skolan.

Advokatfirman som representerar husägarna beskriver också den norska repressionen som något som drabbar norska familjer mycket hårt och kräver att restriktionerna, som beskrivs som mycket orättvisa, genast upphävs.

Även för de svensk-norska relationerna, för svenskar som arbetar i Norge och för norsksvenska familjer har den norska repressionen haft stor påverkan. För TT berättar svenska Caroline som väntar barn med sin norska partner men som själv inte har norskt medborgarskap att deras vardag har kraftigt försvårats.

– Jag har alltid tagit för givet att gränserna kommer att vara öppna och att det nordiska samarbetet ska fungera. Jag tror att den bilden kommer att förändras nu.

Hon förklarar vidare att hon för att hälsa på sin partner måste visa upp ett negativt coronatest – men också sitta i karantän i tio dagar på ett särskilt ”karantänhotell”, som dessutom måste bekostas av henne själv.

– Man blir väldigt beroende av de förutsättningar man får på hotellet, man kan inte betala mer för att få annan mat om man är allergisk eller en högre standard för mig som är gravid, säger Caroline.

Många beskriver det hårda regelverket som diskriminerande och orättvist och pekar på att flera grupper slipper att sitta instängda i ”karantänhotellen”, bland annat norska studenter som studerar utomlands, personer folkbokförda i Norge eller personer med arbetsgivare som tillhandahåller privata rum eller bostäder under karantänen.

Noterbart är att coronatester erbjuds på ”hotellen” men att människor tvingas fortsätta sitta isolerade där även efter att de testat negativt. Man får heller inte arbeta eller resa med kollektivtrafiken och barn får inte gå i skola eller på dagis.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!